Baloo bij de ‘Toskedokter’

Menno WiersmaCOLUMNS

Baloo is net in Grou komen wonen en was in januari voor het eerst bij mij op het spreekuur. Deze beagle zit al in haar dertiende levensjaar en een beetje in de lappenmand. Ik heb al eerder eens geschreven: ‘Kijk eens wat vaker in de bek van jouw huisdier’. Want als je dat pas doet als het beestje uit zijn of haar muiltje begint te meuren, zoals ook bij Baloo het geval was, is er eigenlijk sprake van ‘achterstallig onderhoud’. We vinden het heel gewoon dat we één keer per jaar voor gebitscontrole in de stoel bij de tandarts liggen. Helemaal niet zo raar om iets dergelijks ook voor je dier af te spreken. Bij de jaarlijkse vaccinatie en/of controle checken we namelijk gelijk het gebit.

Vier van de vijf honden en katten ouder dan 3 jaar (!) hebben al  last van hun gebit. En een verwaarloosd gebit kan ernstige gevolgen hebben. Niet alleen kunnen tanden en kiezen verloren gaan; soms ontstaan er zelfs ontstekingen in belangrijke organen. Toch denkt het gros van de mensen dat het gebit van hun hond of kat wel gezond is. Gebitsproblemen behoren echter tot de meest voorkomende aandoeningen bij onze huisdieren. In verreweg de meeste gevallen worden ze pas ontdekt bij de jaarlijkse routinecontrole door de dierenarts.

Een onfrisse adem kan veroorzaakt worden door achtergebleven etensresten, maar dan is de geur ook snel weer weg. Is de slechte adem chronisch, dan kan dit het gevolg zijn van tandplaque en/of ontstoken tandvlees. Als jouw hond of kat geen droge brokken meer wil eten of kauwt met maar een kant van zijn of haar gebit, dan zijn gebitsproblemen waarschijnlijk. Het arme dier zal namelijk proberen om pijnlijke kiezen te ontzien.

Tandsteen is hard en geelbruin van kleur. Het begint vaak aan de bovenrand van de kiezen en tanden, tegen het tandvlees aan. Deze plekjes zijn voor onze geliefde viervoeters namelijk moeilijk zelf schoon te houden. Ontstoken tandvlees is rood van kleur op de plaatsen waar het aanhecht aan de tand, meestal precies daar waar het tandsteen zich bevindt. Als er sprake is van bloedingen of zelfs pus, dan moet er hoognodig wat gebeuren.

Voor de reiniging

Ook dit jaar is februari weer ‘de Maand van de Gebitscontrole’. Op www.maandvandegebitsverzorging.nl  is er van alles over te leren en te lezen. Ook als het gebit gezond lijkt, is een jaarlijks routineonderzoek aan te raden. Voorkomen is immers beter dan genezen! Baloo is aan een bloedonderzoek onderworpen. Een zogenaamde ‘seniorencheck’. Gelukkig kwamen daar geen vervelende aandoeningen aan het licht. We hebben een afspraak voor een grondige gebitssanering gemaakt en daarna meteen de vaccinatiestatus weer op orde gebracht. En reken maar dat ze weer lekker eet, ook al heeft haar bekkie een aantal elementen moeten inleveren…

Weer netjes en fris!

Februari 2010