Kijk eens wat vaker in de bek van je huisdier!
We vinden het heel gewoon dat we voor de jaarlijkse gebitscontrole in de stoel bij de tandarts liggen. Net zo goed is het absoluut niet raar ook bij onze huisdieren eens wat vaker naar het gebit te koekeloeren. En niet alleen wanneer ze uit hun muil(tje) meuren of een beetje vreemd gaan eten!
Vier van de vijf honden en katten ouder dan 3 jaar hebben last van het gebit. Een verwaarloosd gebit kan ernstige gevolgen hebben, zoals het verlies van tanden en kiezen of zelfs ontstekingen in belangrijke organen. Toch denkt 90% van de mensen dat het gebit van hun hond of kat gezond is. Gebitsproblemen behoren echter tot de meest voorkomende aandoeningen bij onze huisdieren. In verreweg de meeste gevallen worden ze ontdekt bij de jaarlijkse routinecontrole bij de dierenarts.
Een onfrisse adem kan veroorzaakt worden door achtergebleven etensresten, maar dan is de geur ook snel weer weg. Is de slechte adem chronisch, dan kan dit het gevolg zijn van ontstoken tandvlees. Als uw hond of kat geen droge brokken meer wil eten of kauwt met maar een kant van zijn gebit, dan zijn gebitsproblemen waarschijnlijk. Uw huisdier zal namelijk proberen om pijnlijke kiezen te ontzien.
Tandsteen is hard en geelbruin van kleur. Het begint vaak aan de bovenrand van de kiezen en tanden, tegen het tandvlees aan. Deze plekjes zijn voor onze geliefde viervoeters namelijk moeilijk zelf schoon te houden. Ontstoken tandvlees is rood van kleur op de plaatsen waar het aanhecht aan de tand, meestal precies daar waar het tandsteen zich bevindt. Als er al sprake is van bloedingen of zelfs pus, dan moet er hoog nodig wat gebeuren.
Februari is al een paar jaar ‘de Maand van de Gebitscontrole’. Op de site voor gebitscontrole kunt u leren hoe u gebitsproblemen bij uw hond kunt voorkomen, herkennen en verzorgen. Hiervoor is onder andere een online gebitscheck en een poetsinstructie beschikbaar.
Ook als het gebit gezond lijkt, is een regelmatig routineonderzoek aan te raden. Uiteraard nemen we dat mee bij de jaarlijkse gezondheidscheck en enting bij ons op de praktijk.
Tot slot een puntje van kritiek op bovengenoemde site: deze wordt onder meer gesponsord door Pedigree. Laat die nou net níet de beste kauwstaafjes in de handel hebben…
Februari 2011