Adoptie
Moeder natuur heeft niet iedereen gelijkelijk bedeeld. Als bij een kinderloos echtpaar ook medische technieken de kinderwens niet in vervulling kunnen laten gaan, komt adoptie mogelijk in beeld. Is dat in de dierenwereld een onbekend fenomeen? Welnee! Al is de reden voor adoptie meestal ietsjes anders. Het koekoeksjong heeft immers bijna per definitie adoptieouders. Aanneming zal echter vaker bij gedomesticeerde dieren voorkomen. Er zijn legio voorbeelden van een schijnzwangere hond die een kitten zoogt of een kip die eendeneieren uitbroedt. Nog vaker komt het voor dat er binnen de eigen diersoort een vervangende moeder wordt gezocht. Voor een veulen bijvoorbeeld, als de merrie door complicaties tijdens of na het werpen is gestorven. Of neem de schapenboer: de ene ooi krijgt een drie- of vierling, de ander moet het met één lam doen. Binnen de koppel kun je de lammeren dan gaan herverdelen. Dat moet dan wel secuur gebeuren, want het eind van het liedje zou kunnen zijn dat geen enkele moeder zich nog over het betreffende lam wil ontfermen. En dat kan nooit de bedoeling zijn.
Er loopt bij ons achter in de wei een schaap met een bochel. Niet met een holle of een bolle rug, maar met een bocht overdwars. Een soort banaan op pootjes dus. Dat is langzaam ontstaan. Waardoor? Dat is deze bistedokter een raadsel. Vast iets erfelijks, want we hebben wel eens vaker zo’n schaapje gehad. Ter compensatie van haar gebrek heeft de schepper haar met een groot voorkomen opgezadeld. Volkomen onnodig, want meestal brengt ze slechts één lam. Je houdt je hart vast, want die andere tiet sleept dan bijkans doelloos over de grond van het niet gedronken worden. Al met al voldoende redenen om niet verder met deze ooi te fokken. Edoch, bij de nazomerse selectie is dit dier aan mijn aandacht en dus aan de shoarma ontsnapt. En toch weer bij de ram gekomen…
De lammerij verliep dit voorjaar voorspoedig. Allemaal tweelingen en geen fratsen. Totdat nummer zeven een drieling bracht. Ook al een schaap dat meestal eenlingen het licht liet zien, maar allesbehalve met een opzichtig uier is behept. Al snel moest er eentje aan de fles omdat moeders het drietal niet kon bolwerken.
Ondertussen had ook de ‘banaan’ wat problemen. Als ze op de ‘verkeerde’ zij lag, kon ze zelf niet meer de pootjes onder haar lijf krijgen en moest ze met hulp overeind worden gezet. In de toch al korte nacht van de overgang naar de zomertijd kwamen de weeën op gang. Even na middernacht bracht ze één blakend dik ooilam. Toen ik alweer in bed lag bedacht ik me dat ik niet erg attent was geweest. Na een kwartiertje woelen heb ik me maar weer aangekleed. Nam een emmer lauw water met wat ontsmettingsmiddel mee naar het hok. Ik dompelde het fleslam in dat water en waste het grondig. De ‘banaan’ was druk in de weer met haar eigen lam, dat al naarstig liep te zoeken naar een speen. Ik legde haar weer op haar zij en graaide nogmaals in de lege baarmoeder. Viste er wat stukjes moederkoek uit en wreef het natte fleslam daarmee in. De ooi bleek verrast door deze fopverlossing en begon haar ‘tweede’ lam ijverig droog te lebberen. Het overzetten was zomaar gelukt! Voldaan ging ik weer bedwaarts.
De volgende dag moest ik het adoptielam alleen nog even leren dat de tepel bij haar pleegmoeder een etage lager hangt dan bij haar eigen moeder. Gelukkig had ze al gauw in de gaten dat je op knietjes ook heel goed kunt lurken. De ‘banaan’ bemoedert haar pleegdochter als ware het haar eigen. En ondertussen is het lammetje al zwaarder dan haar beide zusjes! Ben zelf ook heel benieuwd wat deze nazomer de doorslag zal geven als ik de selectie voor het nieuwe seizoen bekend moet maken. Zal ik zwichten voor de handicap of de excellente (pleeg)moederzorg? Oftewel: zal er opnieuw een ‘kromme’ in mijn dreamteam zitten?
De adoptieooi met haar dikke eigen lam en een kleiner pleeglam.
De beide ‘zusjes’ zijn ook dikke maatjes.
Drinken doen ze altijd tegelijkertijd.
En zo werden een drieling en een eenling twee tweelingen…
En ik begrijp best dat mijn stukje niet zo’n hype zal worden als dat verhaal van die leeuwin die een antilopekalfje adopteert. Kijk maar eens op YouTube. Helaas is dat kalfje echter nooit groot geworden…
April 2014