Bezint, eer je aan een huisdier begint!

Menno WiersmaCOLUMNS

Natuurlijk ben ik de allerlaatste die mensen opeens gaat ontraden om een huisdier te nemen. Maar om grote teleurstellingen te voorkomen zou het goed zijn dat er eerst eens grondig wordt nagedacht over welk dier dan wel het meest geschikt is. Soms vraag ik me  oprecht wel eens af of een beest het eigenlijk wel zo getroffen heeft met zijn baas… Huisdieren hebben immers een speciaal plekje in ons hart. Ze brengen vrolijkheid, gezelligheid en leven in de brouwerij. Maar ze willen hiervoor wel wat terug! Is de nieuwbakken baas altijd in staat hen voldoende aandacht en verzorging te bieden? Een moment voor bezinning.

Meer dan de helft van de gezinnen in Nederland heeft er één of meer en in totaal wonen er zelfs tweemaal zoveel huisdieren als mensen in heel Nederland.

Het is in ieder geval prima om eerst eens goed te bedenken welk dier het best zou passen in de thuissituatie. Handelen in een opwelling pakt niet altijd even gelukkig uit. Soms wordt een schattig jong diertje in een impuls gekocht zonder dat men zich de consequenties realiseert. Het moet niet alleen ‘leuk’ voor het baasje zijn; het dier moet ook goed tot zijn recht komen. Waar moet je dan zoal aan denken?

Waarom?

Waarom lijkt een huisdier zo leuk? Als knuffeldier? Om te wandelen en te spelen? Of zoek je gewoon een stoere vriend? Bedenk dat de eigen leefstijl hierin erg belangrijk is. Hoeveel toewijding kun je geven? Een aquarium met vissen moet goed onderhouden worden, maar geeft geen uitgebreide dagelijkse beslommeringen. Een hond daarentegen wel. Die moet minstens driemaal per dag flink worden uitgelaten. Ook als het hondenweer is. Dat vraagt behoorlijk wat tijd, inzet en aandacht. Houd bovendien rekening met hoe oud een dier kan worden. Een hamster leeft maar een paar jaar; een papegaai kan daarentegen stokoud worden. Als het mee(tegen?)zit heb je beide levenslang! Het moet al die tijd voor beide ook leuk blijven, toch?

Welk?

Wat voor dier past het best? De perfecte match met een dier is natuurlijk voor iedereen anders. Ga niet alleen op je gevoel af, maar houd ook rekening met praktische zaken. Hoe je woont bijvoorbeeld. Wat vinden de overige gezinsleden ervan? Zijn er al andere huisdieren en vliegen ze mekaar niet in de haren? En besef bovendien dat een kat goed in zijn eentje kan worden gehouden maar een konijn liever niet. Dat is juist een groepsdier en heeft veel liever gezelschap van één of meer soortgenootjes. Als je dan twee aanschaft is het wel weer handig goed naar het geslacht te kijken. Voor je het weet heb je ineens veel meer. Dat kan erg leuk zijn, maar het roept ook weer nieuwe problemen op. Wat voor dier er ook gekozen wordt, enige verdieping vooraf over voeding en verzorging is steeds het beste devies.

Zorg

Natuurlijk moet je in staat zijn een dier de dagelijkse zorg te bieden, maar wie zorgt ervoor tijdens een weekendje weg of in de vakantie? Zulke zaken worden nogal eens vergeten bij de aanschaf. Natuurlijk kan er een oppas geregeld worden of een goed pension. Desnoods moeten de beesten maar mee op vakantie. Als dat naar het buitenland is, zijn er allerlei beslommeringen. Denk aan inentingen, dierenpaspoorten, identificatieplicht en exotische dierziekten die kunnen worden opgelopen. Enige oriëntatie vooraf is dan zeker een vereiste!

Budget

De aanschafkosten variëren enorm. Een goudvis kost misschien maar € 1,50; een rashond kan wel meer dan duizend euro op de teller brengen. Daarboven komen natuurlijk huisvesting en het dagelijks onderhoud van voeding en verzorging. En ook wij als dierenarts zijn een kostenpost. Jaarlijkse entingen en wormenkuurtjes zijn te overzien. Maar wat als het beest onverhoopt ziek wordt of een ongeluk krijgt? Daar is dan wel weer een mouw aan te passen door het dier te verzekeren.

Bovenstaande korte bezinning moet ertoe leiden dat een toekomstige baas en zijn of haar gekozen kompaan het vooral sámen ‘leuk’ hebben. Frustraties en verdriet moet je zien te voorkomen. Een dier zou niet in een asiel horen te belanden of over het hek te worden gezet bij de kinderboerderij. En al helemaal niet aan zijn lot over te worden gelaten ‘in de vrije natuur’. Om een juiste keuze te bepalen bij de aanschaf van een huisdier is er een degelijke en betrouwbare site in het leven is geroepen om op heel veel vragen antwoord te geven. Bovendien: hoe weet je nou waar je op moeten letten om te beoordelen of dieren gezond zijn en of de verkoper betrouwbaar is? Daarnaast is de site een prima vraagbaak. Voor elke diersoort zijn er ‘bijsluiters’ gemaakt. Afgeleid van de gebruiksaanwijzing zoals apothekers, en ook wij, die met medicijnen voor patiënten meegeven. Kijk gerust eens op: www.licg.nl

En zoals bekend, uiteraard kun je altijd bij de eigen bistedokter terecht. En als die het even niet meer weet, weet hij vast waar je wel terecht kunt.

(Week van het Huisdier, mei 2010)