De vlooienpil

Menno WiersmaCOLUMNS

Is het vlooientheater als kermisattractie inmiddels voltooid verleden tijd, als ‘plaag’ is dat allerminst het geval. Ondanks het grote scala aan vlooienbestrijdingsmiddelen en alle goed bedoelde adviezen lukt het soms maar niet om de kriebelende kruipers de baas te worden. Zeker na de warme weken zoals we dit jaar in juli en augustus beleefd hebben worden diereigenaren bijwijlen radeloos. Waarom gaat het dan toch nog mis? 

Dit voorjaar heb ik nog een nieuw en zeer goed werkend middel onder de aandacht gebracht. Veiligheid en een revolutionaire werkingsmechanisme stonden daarbij centraal. Dit middel moet op de huid worden aangebracht en werkt dan perfect. Wat te doen bij honden die de halve dag in het water liggen? Of op advies van de dierenarts met shampoo gewassen moet worden? Of geregeld in de trimsalon een wasbeurt krijgt? En niet te vergeten, wat te doen bij de kat die zichzelf trakteert op overmatig poetsgedrag? Zeker als de baas weer heeft zitten klooien met iets ‘smerigs’ in de nek? Alle middelen die op de huid worden aangebracht en via het huidvet de werkzaamheid van een maand moeten garanderen werken dan niet meer of onvoldoende. Er is gelukkig een alternatief!

Er is een pil verkrijgbaar die eenmaal per maand moet worden toegediend. Het is een redelijk smakelijke kauwtablet die met de maaltijd moet worden gegeven. Daarna werkt het razendsnel. Binnen een half uur na opname door het dier vallen de eerste vlooien al dood op de grond. Ze raken eerst overprikkeld en daarna verlamd. Geen leuke dood, maar wel een snelle. Het kan voor de hond en de kat geen kwaad. Het enige dat soms optreedt is misselijkheid en braken na de opname. Maar juist dat is weer te ondervangen door het met eten toe te dienen. Het middel werkt ook beter dan, want door het met voedsel toe te dienen wordt het beter door het lichaam opgenomen. De werkzaamheid is zodoende een maand lang. Omdat alle vlooien die op hond of kat huizen vlot verdwijnen, kan het zelfs bij dieren die allergisch voor vlooien zijn gebruikt worden. Het is wel aan te raden om alle dieren in huis te behandelen, omdat er anders toch nog voortdurend vlooien in huis kunnen worden aangetroffen. Groot bijkomend voordeel is dat dieren door kleine kinderen zonder problemen kunnen worden aangehaald zonder dat ze met banden of nog niet opgedroogde vlooiendruppen in aanraking komen. En wat de veiligheid betreft: bijwerkingen worden  zelden gemeld en het middel is biologisch volledig afbreekbaar. Ook niet onbelangrijk uit oogpunt van het milieu. Op dit moment is het volgens de fabrikant niet voor niets in de Verenigde Staten het meest gebruikte middel tegen vlooien. Nadeel: het werkt totaal niet tegen teken. Dus daar moet dan wel weer iets anders tegen gebruikt worden. Het is verkrijgbaar in verpakkingen van 6 tabletten en dus voor een half jaar te gebruiken. Meer weten? Kom gerust eens langs op het spreekuur of bij de balie. Ook kunt u op de link overspringen naar nog meer algemene informatie over vlooienbestrijding in het algemeen.

Augustus 2013

vlo

                                      Ctenocephalides felis, de kattenvlo, sterk vergroot