Dilemma

Menno WiersmaCOLUMNS

Een week geleden kwam Jerka ‘s ochtends ziek bij ons binnen. Vage klachten, niet eten, beetje buikpijn en duidelijk niet fit. Eigenlijk net zoals ze deze zomer ook al eens was geweest. Maar had ze toen last van dezelfde kwaal of was er nu iets heel anders aan de hand? Het onderzoek wees wel in een bepaalde richtging, een buikecho zou uitsluitsel kunnen brengen. Nog diezelfde morgen was er gelukkig een plekje voor de ruim 10-jarige stabij te ritselen bij de specialist.

Mijn vermoeden van een milttumor werd in het dierenziekenhuis bevestigd. Intens overleg met de huisgenoten van Jerka volgde. Ze werden namelijk met een enorm ethisch dilemma geconfronteerd. De milt zou moeten worden verwijderd. Maar was het verstandig Jerka te laten helpen? Een hond kan prima zonder milt verder leven, dat is niet het probleem. Zo’n operatie is zelfs levensreddend, zeker op korte termijn. Meestal is een tumor van de milt echter kwaadaardig met een grote kans op uitzaaiingen. En in dat laatste geval is de levensverwachting slechts zes weken tot hooguit nog geen drie maand. Uitsluitsel omtrent de hoedanigheid van de tumor zouden we niet eerder kunnen krijgen dan na de ingreep. Met die wetenschap werd met betraande ogen besloten nog diezelfde middag Jerka bij ons op de praktijk toch te opereren.

We waren nog maar net op tijd, want de milt was ondertussen al gaan sijpelen. De buikholte stond vol met bloed. Zorgvuldig en voorzichtig haalden we de milt weg. Het was in ieder geval duidelijk dat als we niet hadden ingegrepen, Jerka de volgende dag zeker niet zou hebben gehaald…

Heel langzaam herstelde  de patiënt. Eerst wilde Jerka alleen slootwater drinken, daarna langzaam ook weer wat eten, zij het uitsluitend heel lekkere hapjes. Een week lang hield de patholoog ons in spanning over de uitslag. Op vrijdagmiddag kwam de verheugende mail: we hebben Jerka verlost van een goedaardige tumor. Wel een tumor die vaak vroeg of laat kan gaan bloeden en daardoor uiteindelijk toch voor een dodelijke afloop kan zorgen.  Jerka kan prima verder zonder milt. Van mij mag ze heel oud worden. Van haar baasjes ook, zeker weten!

Jerka portretJerka

December 2015