Gouwe ouwe?

Menno WiersmaCOLUMNS

Afgelopen zomer stond er een stukje in de krant over ‘de oudste kat ter wereld’. De 24-jarige kat leefde in Engeland en stond als zodanig vermeld in het Guinness Book of Records. Als je gaat googelen stuit je op nog opmerkelijker verhalen. De oudste kat ooit zou wel 38 of 39 jaar zijn geworden. Ik neem dat soort berichten altijd met een ferme korrel zout. De geboorteregistratie van katten is immers onvergelijkbaar met ons eigen bevolkingsregister. De bewijzen van dergelijke beweringen zijn daarom flinterdun.

Ik ben dus niet zo van de records, maar Jopper was de afgelopen week zeker een bijzonder geval. Hij had zijn rechter oog ernstig beschadigd. Het was niet meer te redden en het moest er eigenlijk uit. Maar dan moest ie wel onder zeil. Dat was het dilemma. Elke narcose brengt een risico met zich mee en dat wordt alleen maar groter naarmate de patiënt ouder is. En Jopper is al 18. Althans zo stond op onze patiëntkaart. Maar gaandeweg kwam de familie tot de conclusie dat Jopper uit de zomer van 1989 stamt. Dan zou hij dus al 25 jaar zijn! Oorspronkelijk komt hij uit Brabant, maar daar gedijde deze ex-kater niet. In het Friese Raerd des te beter. Al vocht hij hier menig territoriaal gevecht uit: zijn beschadigde oren zijn daar getuigen van. Een Siamees was zijn grootste rivaal… We besloten met zalven en pillen het oog te behandelen.

Dat pappen en nathouden leidde volgens oppas Jacques tot niets. Ik was het roerend met hem eens. De familie was met de Raerder Roek aan het skûtsjesilen en telefonisch overleg deed ons gezamenlijk besluiten de operatie te wagen. De dood of de gladiolen noemen wij dat wel eens in vakjargon. Jopper koos overduidelijk voor het laatste. Voor de zekerheid hield ik hem een dagje extra op de praktijk.

Gouwe ouwe, kat 25 jaar 005 - kopie1

Hij herstelde echter geweldig en vrat meteen weer als een bootwerkertje. Normaliter komt Jacques altijd met zijn eigen katten op de fiets, maar tegenwoordig is dat een scooter. Aldus keerden ze samen terug naar Raerd  en daar ontfermt de oppas zich voorlopig over de ‘gouwe ouwe’. Alhoewel, gouwe? Zilver zou immers toepasselijker zijn bij 25 jaar. Laat die titel dan op Jacques slaan: deze dierenvriend heeft namelijk een hart van goud. Hem komen alle credits toe!

Gouwe ouwe 003 - kopie 2Oppas Jacques met Jopper

Augustus 2014