Help! Stampertje heeft epilepsie!

Menno WiersmaCOLUMNS

Apart. Niemand schijnt ervaring te hebben met een konijn met epilepsie, zelfs de specialisten in den lande niet. Dan zelf dus maar wat bedenken. Bij honden en katten geven we tweemaal daags medicatie, maar een konijn is wat lastig te pillen…

Stampertje is een vondeling. Een wild konijntje dat door de ouders waarschijnlijk al binnen een paar weken uit het nest is verstoten, omdat ie ‘raar’ deed. Zijn nieuwe ‘moeder’ Erica heeft zich op een mooie zomeravond over hem ontfermd. De eerste nacht zou hij wel niet doorkomen, zo dacht Erica. Maar wonder boven wonder, hij leefde de volgende ochtend nog. Met heel veel liefde en zorg werd het verloren krummeltje met een flesje groot gebracht, samen met een Teddybeertje waar Stamper zich lekker tegen aan kon vlijen. Het viel op dat ie soms wat ‘raar’ deed. De motoriek klopte niet altijd. Dat werd gaandeweg wat beter, totdat Stamper toevallen kreeg. Erica heeft eerder zowel een hond als een kat met epilepsie gehad en herkende de symptomen meteen. Haar zelfgemaakte filmpje overtuigde mij ook direct. Epilepsie is een akelige aandoening. Ik leg het meestal aan de eigenaar uit als ‘kortsluiting in het koppie’. Soms is er een oorzakelijke factor aan te wijzen, maar meestal niet. En hoe jonger het bij een dier zich voordoet, hoe groter de kans dat er een erfelijke factor in het spel is. En hoe slechter de prognose…

Stampertje

Ik informeerde hier en daar, maar bij konijnen schijnt erg weinig ervaring te zijn met deze vervelende kwaal. Het zou geassocieerd kunnen worden met een protozoaire parasiet (infectie met een eencellige), maar dat lijkt hier niet het geval. Vaak zie je dan namelijk ook problemen in het evenwichtsorgaan met een scheef koppie als gevolg. Dat is bij Stamper niet aan de orde. Moest dus zelf een therapie bedenken. Bijsluiters werden nageplozen en internet geraadpleegd. Het hielp me niet verder en er zat niets anders op dan maar wat te proberen. Gelukkig werd ik geholpen door de vindingrijkheid van Erica, want die is zo goed als onbegrensd. Ze vermaalde de tabletten met een vijzel en vermengde het poeder  met wat honing. Zonder problemen neemt het konijntje zelf de medicatie tot zich, al likkend van haar vingertop! Na driemaal bijstellen hadden we een dosering uitgedokterd die werkte. In plaats van een cluster van 4 à 5 toevallen elke 7 tot 10 dagen is het nu al weken goed!

DSCF0892

Had Erica in eerste instantie het plan gevat om Stamper weer uit te zetten in de vrije natuur; dat is bij lange na niet meer van toepassing natuurlijk. Hij zou ten dode opgeschreven zijn. Het konijn groeit ondertussen als kool en kwam deze maand in de puberteit. En zijn mannelijkheid zat ‘m zodanig in de weg dat hij begon te rijden op alles wat voor zijn kleine stampertje kwam… We bespraken de risico’s van opereren die er ontegenzeglijk zijn met een kwaal als die van Stamper. Vorige week is ie met succes onder het mes geweest. En na een kleine stagnatie huppelt ie weer vrolijk door de kamer bij de beestenboel van Erica. Volledig in zijn sas tussen honden en katten.

Februari 2017

Naschrift 2 juni 2017: na maanden zonder grote toevallen kreeg Stamper in de nacht van 1 juni een zware aanval, waarbij hij zijn verblijf dusdanig vernielde dat Erica het niet meer aan kon zien. Samen besloten we de volgende dag dat het beter was het konijn in te laten slapen. In tranen bracht Erica hem terug naar de Veluwe, waar hij een plekje kreeg in zijn geboortegrond.

 

DSCF1047