HET GROTE BISTEDOKTERBOEK

Menno WiersmaCOLUMNS

Ik durf te stellen dat ook honden dromen. Heerlijk languit gevloerd liggen ze soms te bewegen in hun slaap. Vaak maken ze daar nog piepende geluidjes bij ook. Gekscherend zeggen we dan dat ze wel over ‘poesjes’ zullen dromen. Of katten dromen? Ik denk het wel, al doen ze dat in ieder geval minder opzichtig. Vast over grijze muisjes. En muizen? Die dromen op hun beurt weer van lekker grote stukken jonge dan wel belegen kaas. Kaas kan niet dromen. Kaas wordt gemaakt van melk van koeien. En koeien moeten grazen, herkauwen en melk produceren. Daar gaat heel veel tijd in zitten. Al denken burgers daar anders over, boeren weten dat koeien geen tijd hebben om te dromen over bijvoorbeeld gras dat elders groener is. En de geit? Die droomt natuurlijk van de bok.

Ik heb illustrator Frâns Faber bereid gevonden om mijn boek van prachtige tekeningen te voorzien

Zomerdromen

Mensen dromen vaak. Over de gekste dingen. Grappige, schone, stoute of natte dromen; de meeste dromen zijn echter bedrog. Zelf droom ik dikwijls idioot. Ben altijd blij als ik weer wakker ben.

Zo begon ik het verhaal ‘Dromenland’ in 2005. Meer dan eens heb ik geventileerd dat ik ooit een boek wilde maken van mijn epistels. En laat dat nou net een ‘droom’ zijn die wél uit mag komen!

Elke dag dierendag

Al twintig jaar publiceer ik onder de naam ‘De Bistedokter’. Wat destijds ludiek begon in de Mid-Frieslander verschijnt tegenwoordig in diverse dorpskranten en Middelpunt. De afgelopen tijd heb ik met heel veel plezier de leukste, grappigste en mooiste verhalen uit honderden columns, stukjes en artikelen uitgezocht. Daarvan heb ik getracht een kleurrijke mix uit mijn dagelijkse werkzaamheden samen te stellen. Het informatieve karakter blijft aanwezig, doch de anekdote voert de boventoon. Daarbij wordt niemand gespaard, zelfs de bistedokter zelf niet! En hoe het boek gaat heten moge duidelijk zijn: het is bij ons op de praktijk immers (bijna) ‘Elke dag dierendag’!

4 oktober

En er is maar één dag in het jaar waarop zo’n boek uit mag komen, dat is uiteraard op Werelddierendag! En daar wil ik op 4 oktober in De Twee Gemeenten in Jirnsum een feestje omheen bouwen. Een ieder die bij mij op het spreekuur is geweest of anderszins de bistedokter een warm hart toedraagt is daarbij van harte welkom. En laat ik de boeren even apart noemen. Die zijn immers enorm toe aan een positief verzetje! Houd de Middelpunt van begin september in de gaten voor de officiële uitnodiging. Maar wie daar niet op kan wachten en er zeker bij wil zijn? Reserveer een plekje of een boek via een mailtje naar menno@bistedokter.nl !

Augustus 2022