Hondenschool Jirnsum floreert

Menno WiersmaCOLUMNS

Wat te doen als je op problemen stuit bij de opvoeding van jouw eigen hond en diverse hondentrainers kunnen jou niet helpen? Eén optie is om zelf een cursus te gaan volgen en een betere trainer te worden. Dat is de weg die Robert van der Meer uit Jirnsum heeft gevolgd. Wat is er dan nog mooier dan dat je heel veel lotgenoten vervolgens ook verder kunt helpen en zelf een hondenschool start? Zo werd eind 2004 onder auspiciën van de Dierenbescherming  GH Fryslân opgericht. GH staat voor ‘Gehoorzame Huishond’, onder welk predikaat een twintigtal hondenscholen in Nederland werken. Tegenwoordig floreert die in Jirnsum zo geweldig dat Robert het al lang niet meer alleen af kan. Vorige week werd in het kader van de ‘Maand van de Gebitscontrole’ extra aandacht geschonken aan preventieve maatregelen om onze viervoeters een frisse bek te laten houden.

Weer of geen weer, eenmaal in de week transformeert het plein van ‘It Tredde Sté’ in Jirnsum in ‘hondenschoolplein’. Het gaat er dan zeker niet minder educatief aan toe dan met de kinderen van die basisschool. In de winterperiode alleen op zaterdag en in de zomer ook op een doordeweekse avond. Het is buiten en voor honden daarom wel zo prettig. Het grote terrein is volledig omheind zodat een ‘cursist’ er niet plotseling vandoor kan gaan. Of de kids vervolgens de hele week met poep onder de schoenen de klas binnenkomen? Geen sprake van! Elke hond wordt tevoren goed uitgelaten en ieder ‘onverhoopt’ drolletje dient onverwijld door de eigenaar te worden opgeruimd.

Er zijn speciale groepen voor pups, maar ook lessen voor ‘gevorderden’ of ‘probleemhonden’. Elke cursusgroep wordt met zorg samengesteld. De honden én hun bazen moeten een beetje bij elkaar passen. Zelf zult u mij ook eerder aantreffen op een feestje met Rowwen Hèze dan op een hardrockparty van de Hells Angels. Waarom zou dat voor honden niet gelden om hun natte neuzen een beetje dezelfde kant op te krijgen?

Robert van der Meer geeft de puppygroep les. (Foto Pier van der Heide)

De basisprincipes van de trainingen zijn simpel en positief. De relatie tussen de hond en het baasje optimaliseren en het dier leren gehoorzamen met belonen en níet door middel van straffen. De ontspannen leiding en het gevarieerde programma zorgen ervoor dat het voor vrijwel ieder koppel bovenal leuk is. Het recept klinkt simpel en de filosofie erachter ook. Hoe is die ontstaan?

De geboren Harekiet Robert van der Meer is met honden opgegroeid en heeft eigenlijk altijd honden om zich heen gehad. Eén van zijn huidige twee labradors, Bobbie, werd als pup ooit gebeten door een grote hond, hetgeen later resulteerde in agressief gedrag naar andere viervoeters toe. Helaas boden diverse cursussen geen soelaas en zochten Robert en zijn vrouw Ineke naar andere methodieken die beter bij hun eigen ideeën aansloten dan bij de ‘slipkettingmethode’. Veel liever werd de oplossing gezocht in het minder gevoelig maken van de hond voor bepaalde prikkels (desensibiliseren) en het verkeerd aangeleerde en ongewenste gedrag proberen om te buigen door middel van afleiding bieden en belonen. Toen dat zijn vruchten begon af te werpen kwamen er geregeld vragen van mensen uit hun omgeving of ze niet behulpzaam konden zijn bij het ‘heropvoeden’ van andere honden. Van het één kwam het ander. Robert ging de landelijke trainersopleiding van de Dierenbescherming volgen in Amersfoort en zette vervolgens met hulp van een etholoog en de Dierenbescherming een heel eigen cursusprogramma op. Dat bouwen doet Robert beroepshalve ook als programmeur en systeemontwerper, maar dat is dan meteen ook de enige overeenkomst met zijn uit de hand gelopen hobby. Ook het asiel werd bij het opzetten van een hondentraining betrokken. Immers één van de speerpunten van het asiel is dat herplaatste honden in hun nieuwe omgeving goed zouden moeten worden begeleid en dat hun nieuwbakken baasjes de juiste handvaten aangereikt krijgen. Maar daarnaast ligt uiteraard het accent ook vooral op jonge puppies; immers voorkómen is veel beter dan genezen. Zo werd de hondenschool GH Fryslân geboren. En wel eentje met een uiterst ideële grondslag, want voor minder dan twee euro per les is het niet bepaald een vetpot voor de trainer. Maar door die lage drempel kunnen baasjes in ieder geval nooit zeggen dat ze niet kunnen komen omdat ze het geld er niet voor hebben. Bovendien hanteert Robert geen wachtlijst, je kunt op elk gewenst moment zo instappen.

Iedere les begint met een speelkwartiertje. Alle honden die al redelijk gesocialiseerd zijn mogen los op het plein rennen en ravotten met hun soortgenoten. Dat vinden ze heerlijk en bovendien raken ze de overdosis aan energie kwijt, zodat ze niet met opgekropt temperament aan de eigenlijke training starten. Overigens is die ‘kennismaking’ zeker bij pups een erg belangrijk onderdeel van het socialisatieproces! De dominante vechtersbaas blijft echter aan de lijn, want het is nu ook weer niet de bedoeling dat het leerproces meteen slachtoffers gaat opleveren. Dat er af en toe eens heftig gesnauwd wordt hoort er wél bij, want daar moeten de honden juist van leren hoe ver ze bij elkaar kunnen en mogen gaan. Net als in een roedel wolven. Dat gedrag zit van oorsprong in elke hond, maar krijgt veelal niet de kans om zich te ontwikkelen. Op de cursus in Jirnsum dus wel.

Na het inkwispelen gaat de training pas echt los. Onder gedecideerde doch relaxte leiding van Robert worden de honden aangelijnd en vormen de koppels van baas met hond een cirkel om de trainer. Daarna volgt elke week een afwisselend programma waarin basiszaken als gehoorzaamheid en verzorging steeds terugkeren en spelletjes en trainingen gevarieerd de revue passeren. Een goede band met je huisdier opbouwen wordt als een rode draad door het geheel heen geweven. Robert schroomt niet om pauzes in te lassen en voorvallen of problemen van nadere uitleg te voorzien. Waarom vertoont die hond op dat moment een bepaald gedrag? Om elke hond voldoende aandacht te kunnen geven bestaat een groep uit maximaal tien cursisten. Al die vijftig huidige koppels kan Robert al lang niet meer alleen aan. Daarom heeft hij heeft hulp gekregen van Nienke Hammink,  Nel van Beek en zijn eigen vrouw Ineke. De laatste twee zijn intussen aspirant-trainer en hopen dit jaar hun opleiding af te ronden.

Honden training (103) 2

Net als vorig jaar is februari uitgeroepen tot ‘Maand van de Gebitscontrole’. Natuurlijk kon GH Fryslân dat niet negeren. Uitgebreid werd er stilgestaan bij het nut hiervan. Het is duidelijk dat wolven met hun ruige tafelmanieren geen last van tandplaque zullen hebben. Maar om onze honden elke dag van verse prooidieren of een stuk runderbout te gaan voorzien die ze in de bijkeuken verder mogen verscheuren en verorberen, vraagt nogal wat inlevingsvermogen van het hele gezin. Makkelijker is het om onze huidige generatie ‘wolven en welpjes’ zo hard mogelijke brokken te voeren. Maar daarnaast bieden kauwstaven, stukken gedroogde runderhuid of een groot flostouw uitkomst. Niet alleen goed voor het gebit, het geeft ook nog eens wat bezigheidstherapie. Bovendien kunnen de knagers zich daar beter op uitleven dan dat het een paar schoenen of een nieuw bankstel kost.

Vast onderdeel van de training is dat jouw hond zichzelf goed door jou laat bekijken en zich zonodig laat verzorgen. Als een hond vrees wil inboezemen, trekt ie daarbij vaak zijn lip omhoog en gunt ie de gewaarschuwde een blik op zijn vlijmscherpe gebit. Om de baas, of nog erger, de dierenarts jouw ergste ‘wapenarsenaal’ te laten bekijken, vergt een heel erg onderdanige positie van het dier. Als ik als dierenarts daarna concludeer dat de baas zijn hond moet tandenpoetsen, vraagt ook nog eens heel veel vertrouwen van het beest. Dat lukt uitsluitend met oefening. Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen! Maar dat geldt voor heel de opvoeding. Die lukt bovendien niet op één wekelijks uurtje cursus. Daarom krijgt de eigenaar ook huiswerk mee. De hondenschool kan wel de fundering leggen en de handvaten aanreiken. De eindverantwoording ligt natuurlijk bij de baas of bazin. Met heel veel geduld is enorm veel te bereiken. Een investering overigens die dubbel en dwars wordt terug verdiend. Want als je eenmaal het vertrouwen van je eigen hond hebt gewonnen, heb je een maatje voor het hele leven van het dier. Hondenschool GH Fryslân helpt daar graag een pootje bij.

© Februari 2008

Mocht u interesse hebben voor nadere informatie over hondenschool GH Fryslân, kijk dan ook eens hun eigen site. Ook de hulp van aspirant-trainers is van harte welkom!

Robert instrueert Jikkie met Twirre.