Hooglanders

Menno WiersmaCOLUMNS

Vakanties horen naar mijn mening niet alleen te ontspannen maar ook te verrassen. Daartoe zoeken mijn vrouw en ik vaak speciale locaties. Eerder dit jaar waren we op vakantie naar de Schotse Hooglanden. Een prachtig gebied met veel natuurschoon. Enthousiast aanschouwden we onder meer dolfijnen en arenden. We zagen zelfs rendieren die in de jaren vijftig opnieuw in Schotland zijn geïntroduceerd. En we troffen Ian die samen met z’n Schotse Collie een kudde schapen en een Bed & Breakfast bestiert. Maar wie schetste onze verbazing dat we eerder op Vlieland meer Schotse Hooglanders troffen dan in de Highlands zelf? Wellicht hebben we niet goed gezocht…

HPIM1213Schotse Hooglanders op Vlieland

Drie weken terug waren we op het veel warmere Iberisch Schiereiland in Portugal. Er waren een drietal bijzondere connecties tussen deze beide vakantiebestemmingen. Op diverse plekken in Schotland hadden we doedelzakspelers in actie gezien, maar op de Romaría, een folkloristisch bedevaartfestijn in Viana do Castelo, troffen we ineens ook een heus doedelzakkenkorps. Heel apart. Evenwel veel eleganter gekleed en zonder kilt uiteraard. Een tweede verrassing was het verhaal dat we in Schotland al eerder hadden gehoord en dat werd bevestigd in een portproeverij in Porto. De eikenhouten vaten waarin de port moet rijpen kunnen daarvoor maar beperkt worden ingezet. Ze zijn dan echter op zich nog heel goed bruikbaar en worden verscheept naar Schotland om de daar gestookte whisky in te bewaren. Tot wel meer dan vijftig jaar!

In het uiterste noorden van Portugal bezochten we aan de grens met Spanje het Nationaal Park Peneda-Gerês. Ook in dit schitterende ongerepte gebergte huist een unieke fauna. Wolven en lynxen zagen we helaas niet, wilde paarden wel. En er liepen kuddes koeien met enorme hoorns gewoon langs de weg. Noch in de gids, noch in de beschrijving van het park wordt daarover gerept. Gezien de grote gelijkenis wat betreft de hoorns, noemden we ze gekscherend dan maar ‘Portugese Hooglanders’. Later bij thuiskomst heb ik internet geraadpleegd. Het moeten Barossã runderen zijn geweest. Van oorsprong werden ze gebruikt als werkdier, en gehouden voor zowel melk- als vleesproductie. Tegenwoordig is er nog maar een hele kleine populatie van over. Ik vond ze heel verrassend en uitermate fotogeniek, die Portugese Hooglanders.

Portugal augustus 2014 232

September 2014