Kijk eens wat vaker in de bek van je huisdier!

Menno WiersmaCOLUMNS

We vinden het heel gewoon dat we voor de jaarlijkse gebitscontrole in de stoel bij de tandarts liggen. Net zo goed is het absoluut niet raar ook bij onze huisdieren eens wat vaker naar het gebit te koekeloeren. En niet alleen wanneer ze uit hun muil(tje) meuren of een beetje vreemd gaan eten!

Kijk eens wat vaker in de bek van je huisdier!

Vier van de vijf honden en katten ouder dan 3 jaar hebben last van hun gebit. Een verwaarloosd gebit kan ernstige gevolgen hebben. Niet alleen kunnen tanden en kiezen verloren gaan; soms ontstaan er zelfs ontstekingen in belangrijke organen. Toch denkt het gros van de mensen dat het gebit van hun hond of kat wel gezond is. Gebitsproblemen behoren echter tot de meest voorkomende aandoeningen bij onze huisdieren. In verreweg de meeste gevallen worden ze pas ontdekt bij de jaarlijkse routinecontrole door de dierenarts.

Een onfrisse adem kan veroorzaakt worden door achtergebleven etensresten, maar dan is de geur ook snel weer weg. Is de slechte adem chronisch, dan kan dit het gevolg zijn van tandplaque en/of ontstoken tandvlees. Als jouw hond of kat geen droge brokken meer wil eten of kauwt met maar een kant van zijn of haar gebit, dan zijn gebitsproblemen waarschijnlijk. Het arme dier zal namelijk proberen om pijnlijke kiezen te ontzien.

Tandsteen is hard en geelbruin van kleur. Het begint vaak aan de bovenrand van de kiezen en tanden, tegen het tandvlees aan. Deze plekjes zijn voor onze geliefde viervoeters namelijk moeilijk zelf schoon te houden. Ontstoken tandvlees is rood van kleur op de plaatsen waar het aanhecht aan de tand, meestal precies daar waar het tandsteen zich bevindt. Als er zelfs sprake is van bloedingen of zelfs pus, dan moet er hoognodig wat gebeuren.

Het gebit van deze hond, Andor, wordt even grondig onder handen genomen.

Ook dit jaar is februari weer ‘de Maand van de Gebitscontrole’. Op een speciale site is er nog veel meer over te vinden. Ook als het gebit gezond lijkt, is een jaarlijks routineonderzoek aan te raden. Voorkomen is immers beter dan genezen! In het kader van de ‘maand van het gebit’ is er weer een gloednieuw verhaal te lezen op deze site. Over Pebbles. Pebbles is een poes op leeftijd. Ze kon echt niet meer eten, maar ze is na een kortstondige ingreep gelukkig weer helemaal ‘de oude’!