Koekalverij in de bieb

Menno WiersmaCOLUMNS

Vorige week was ik op uitnodiging in de bibliotheek in Grou. Om de jeugd aan het lezen te krijgen hebben de Nijdjipskoalle en de bibliotheek de handen ineen geslagen. De afgelopen tijd stak groep 5-6 geregeld het parkeerterrein over om een boek uit te zoeken en het eerstvolgende bezoek werd er interactief geëvalueerd. Het thema was deze periode ‘beestachtig’ en ik werd als ‘schrijvende bistedokter’ gevraagd de laatste sessie mee op te luisteren. De kinderen hadden een vraag aan mij voorbereid en toen ze allemaal aan de beurt waren geweest hadden ze een beetje een indruk van wat ik dagelijks doe en wat zoal de leukste, raarste en liefste patiënten in mijn loopbaan waren geweest.

Bibliotheek Grou 005

 

Bibliotheek Grou 004

 

Bibliotheek Grou 006

Ik kon het niet nalaten te besluiten met een educatief verhaal uit eigen koker voor te lezen. Na een korte uiteenzetting over de moeilijke begrippen die in het verhaal voor het voetlicht kwamen, stak ik van wal. Rode draad in het epistel is een koekalverij van een tweeling en de boodschap die ik erin heb gestopt is dat je nooit te oud bent om te leren. Aangezien het merendeel van de klas nog nooit een kalfje geboren heeft zien worden, besloot ik dat aanschouwelijk te maken door middel van een rollenspel. Een kleine meid speelde op tafel het kalfje dat door de geknielde benen van een jongeman gehaald moest worden door een boer in wording. Onder luid geloei van de koe werd het een hilarisch schouwspel.

Bibliotheek Grou 016 - groot(2)

En nu maar hopen dat de boodschap is aangekomen en dat de jeugd in plaats van voor het scherm te gaan zitten gamen wat vaker een boek pakt. Want dat is uiteindelijk de bedoeling. Ik hoop dat ouders ons daarbij helpen!

Juni 2014