Nieuws onder de zon

Menno WiersmaCOLUMNS

Er zijn een paar ontwikkelingen te melden in diergeneeskundeland. Allereerst is er voor honden een nieuw veelbelovend middel op de markt gekomen tegen vlooien en teken. We hebben een jaartje de kat uit de boom gekeken, maar het werkt echt fantastisch. Het bijzondere is het toedieningsgemak en de uitstekende, langdurige werking. Het betreft een smakelijke tablet die met de maaltijd moet worden toegediend en die vervolgens drie maanden lang de hond tegen de irritante kriebelende kruipers en akelige bloedzuigers beschermt. Ondertussen kan de gastheer zonder bezwaar zwemmen, gewassen en geaaid worden door Jan, Jans én de kinderen.

Ziekte van Weil

Heel veel hondeneigenaren laten hun hond jaarlijks enten. De belangrijkste reden om dit te doen is om de geliefde viervoeter te beschermen tegen de Ziekte van Weil. Deze ziekte is echter slechts één van de verschijningsvormen van de complexere ziekte leptospirose. Een hond kan besmet raken doordat leptospiren (de bacterie die o.a. de Ziekte van Weil kan veroorzaken) vanuit de leefomgeving via wondjes of de slijmvliezen het lichaam binnen-dringen. In sommige gevallen blijven de symptomen beperkt tot algemene ziektesymptomen zoals verminderde eetlust, braken en koorts. Maar het ziektebeeld kan ook zeer agressief verlopen met spiertrillingen, gele slijmvliezen, diarree en ernstige nierproblemen. Kortom een doodzieke hond die intensieve medische zorg nodig heeft. En als een hond niet ingeënt is zelfs meestal met dodelijke afloop.

Via urine scheiden geïnfecteerde honden leptospiren uit en zo besmetten ze daarmee de leefomgeving. Met name uitlaatplaatsen, grasvelden en stilstaand (zwem)water zijn beruchte besmettingshaarden. Kleine knaagdieren, zoals muizen en ratten, spelen een rol bij de verdere verspreiding en instandhouding van leptospiren in het milieu. Elke hond kan besmet raken, in de stad net zo goed als op het platteland. Door jaarlijks te enten bouwt een hond de noodzakelijke weerstand op en vermindert de kans op ziekte en uitscheiding.

Leptospiren komen over de hele wereld voor. Er bestaan diverse varianten die verschillende ziektebeelden bij dieren én mensen kunnen veroorzaken. De ziekte van Weil is daarvan de bekendste en beruchtste, maar ook andere verschijningsvormen van leptospirose zijn beschreven. Denk bijvoorbeeld aan melkerskoorts. Omdat besmette dieren ook mensen kunnen infecteren (dat noemen we een zoönose) is een goede bescherming tegen leptospirose gewenst. Door een hond goed in te enten bescherm je niet alleen het dier, maar ook zijn leefomgeving en uiteindelijk tevens jezelf en jouw gezin!

Tot voor kort veroorzaakten vooral de twee serogroepen (canicola en icterohaemorrhagiae) ziektegevallen in West-Europa. De huidige vaccins beschermen uitstekend tegen deze twee varianten. Steeds vaker echter worden ook andere varianten in West-Europa aangetroffen behorend tot de serogroepen australis en grippotyphosa. De oude vaccins beschermen hier niet tegen. Om bescherming te bieden tegen deze nieuwe serogroepen beschikken we sinds kort over een nieuw vaccin. Op het spreekuur brengen wij dit bij de eerstvolgende enting zeer zeker ter sprake.

Mei 2015