Spotlight

Menno WiersmaCOLUMNS

Mijn beroep bepaalt ons hele gezinsleven. In ieder geval door de week en daarnaast zo’n beetje in de helft van alle weekenden. Mijn vrouw Lia en onze jongens hebben zich daar maar aan aan te passen. Dat is gewoon niet anders. Sinds kort echter zijn de rollen steeds vaker omgedraaid. Vooral in het weekend. Wat is het geval? Bijna negen jaar geleden kregen we een jonge labradorpup. Een heel lieve hond hoor, maar eentje met een beetje een gebruiksaanwijzing. Zeker na een paar voor haar zeer vervelende confrontaties met soortgenoten. Lia ging met ons puppy op cursus, vervolgcursussen en daarna nog eens op jachttraining. Nog steeds overigens. Niet dat we met die hond van ons zijn gaan jagen; het zit in haar genen en dus moet je in die behoefte voorzien. Gelukkig het meest met dummy’s, dus dierenvrienden hoeven zich nu niet plotseling ongerust te maken. Naarmate je je echter verder verdiept in de hondenpsyche, kom je er ook steeds meer van te weten. En van het één komt het ander: voor je het weet ben je zelf een gediplomeerd hondentrainer. (Zo schijnt het trouwens met veel hondentrainers te gaan!) Al die cursussen die Lia heeft gevolgd en de trainingen die ze tegenwoordig zelf geeft, spelen zich voornamelijk in het weekend af. Of ik nu dienst heb of niet. Vandaar mijn ‘klacht’ over omkering van rolpatronen. Dus als mijn vrouw weer eens op zondag naar cursus moet, zeggen de jongens al: “Eten we vanavond zeker weer lekker lasagne, hè heit?” Want dat is zo’n beetje het enige wat ik behoorlijk goed kan maken…

Op dit moment is Lia volleerd trainer bij Hondenschool G(ehoorzame)H(uishond) Leeuwarden. Die school draait zo goed dat deze werd benaderd om in een Tv-programma als voorbeeld te dienen. Ik hoor het Lia nog zeggen: “Dat ga ik dus zeker niet doen!” Niettemin werd ze gewoon voor het blok gezet. En om een lang verhaal te omzeilen: twee weken terug was ze in vol ornaat te bewonderen op SBS6 in het programma ‘Baasje gezocht’. Alom lovende kritieken. Nu wil het toeval dat de eega van mijn collega Eric met hun eigen pup ook nog eens prachtig in die uitzending figureerde. Dus ik wilde ons al jacqueten laten aanmeten om bij de uitreiking van de televizierring op ons paasbest aanwezig te kunnen zijn. Want och, wat ben ik trots! (uitzending gemist?)

Het blijft namelijk niet bij die ene uitzending. Vandaag komt het vervolg met de puppytraining. Ik heb de promo gezien. En mijn vrouw is nóg beter dan in de eerste uitzending. Dus komt dat zien. Op SBS6 om 17.30 uur. Eerst even door wat andere items en reclame heen bijten en dan kijken dus! (tweede uitzending gemist?)

Tot slot: of ik moeite heb met al die aandacht voor mijn lieve vrouw? Welnee, natuurlijk niet. Ik gun haar die spotlights van harte. Hoe kan ik dat het beste zeggen? Wel, eh…tja. Het is net als bij planten. Sommige gedijen gewoon verreweg het beste in de schaduw. Toch?

Lia op cursus

 Een opname uit de uitzending van ‘Baasje gezocht’.

Naschrift: de hele sessie van opnames op 6 april jl. duurde van ’s morgens 9.15 uur tot ver na het middaguur en had nogal wat voeten in de aarde. Maar gelukkig zat het weer mee en gebeurden er geen vervelende dingen op het veld. Hier volgt een korte foto-impressie:

afb 101

afb 105

afb 109

afb 114

afb 112

afb 121

afb 148

afb 165

afb 042

afb 184 - kopie 2

5 mei 2013