‘Vuurwerkangst’
Eind december en rond de jaarwisseling is er buiten weer veel flitsend geknal. Terwijl het voor ons juist zulke gezellige, knusse en feestelijke dagen zijn, breekt voor menig huisdier juist een angstaanjagende periode aan. De kat zit ineengedoken, de hond gedraagt zich onderdanig; ze durven niet meer naar buiten of worden plots onzindelijk. Nog erger wordt het als dieren radeloos, paniekerig en niet meer aanspreekbaar zijn. Het is in ieder geval dan van groot belang om voor een veilige plek voor jouw huisdier te zorgen.
De belangrijkste reden waarom honden zo angstig zijn is dat ze van hun bazen hebben begrepen dat vuurwerk eng is. Ze worden getroost of er wordt steeds op hen gelet als ze schrikken. Zo worden ze juist in hun angst bevestigd. Dat gedrag kan zodanig ontsporen dat ze ook bang kunnen worden voor onweer, luchtballonnen of zelfs het magnetronpiepje.
Als er dus iets moet veranderen, is het wel het gedrag van de eigenaar als een dier schrikt. De angst geheel negeren is ook niet juist. Je kunt beter de angst voorkomen of proberen om het ongewenste gedrag om te buigen. Dat is niet eenvoudig. Het is wel verstandig om er tijdig mee te beginnen en om alle huisgenoten hierin te betrekken.
Let op dat honden goede acteurs kunnen zijn. Ze hebben ontdekt dat als ze bang gedrag vertonen, ze aandacht of troost krijgen. Als jouw hond de oren laat hangen, de staart laag houdt en de mondhoeken naar beneden trekt, is ie echt bang. En al helemaal als hij niet meer met een versnapering is te paaien! Bedenk ook dat angstige honden elkaar aan kunnen steken. Dat is dus het risico als je een bange hond bij andere honden zet.
Als een dier angstig gedrag vertoont, straf het dan absoluut niet. Dat werkt zeker averechts.
Training
Je kunt jouw hond weerbaar maken tegen vuurwerk door training. Gebruik daarvoor verschillende geluiden zoals ballonnen of een klappertjes pistool. Makkelijker is het geluiden op YouTube op te zoeken. Dan kun je het volume ook langzaam opvoeren om gewenning te bewerkstelligen, zonder dat er paniek ontstaat. Doe ondertussen favoriete spelletjes met jouw hond of combineer het leuke met datgene waar hij van slag van raakt. Leer hem een koppeling te maken tussen de vervelende geluiden en het aangename spel. Beloon hem royaal als het gewenste gedrag wordt getoond!
Medicatie
Het is niet zo simpel om een bang dier rustig te krijgen met medicijnen. Ze werken niet lang genoeg, niet sterk genoeg of geven bijwerkingen. De variatie in effect is bovendien groot. Het doel van de medicatie is dat de angst gedempt wordt en het huisdier meer ontspannen is, waardoor de vuurwerktraining succesvoller zal zijn. Alleen medicatie geven is dus vaak onvoldoende; je moet dit juist combineren met een intensieve training. Het spreekt voor zich dat je hiermee tijdig moet beginnen. Medicatie is maatwerk.
Er bestaan voedingssupplementen die angstig gedrag dempen. Deze kun je in de vorm van capsules dagelijks toedienen. Maar er is ook voer (Calm Dieet) verkrijgbaar waar natuurlijke stoffen in zitten die direct of indirect een positieve invloed hebben op de gemoedstoestand van het dier. Beide dienen ruim voor de jaarwisseling worden opgestart om het gewenste effect te sorteren. Het heeft geen bijwerkingen.
Ook zijn er kalmerende elektrische verdampers voor hond en kat om in huis een geruststellende sfeer te scheppen. Dit ‘luchtje’ heeft een stabiliserend effect heeft op de gemoedstoestand van het huisdier. De verdamper werkt ongeveer een maand en dient ruim een of twee weken voor de jaarwisseling reeds in gebruik genomen te worden. Wij ruiken deze ‘geurhormonen’ niet en reageren er ook niet op. Het is een natuurlijk middel zonder bijwerkingen. Het enige nadeel is dat deze niet gebruikt kunnen worden als er Carapatiënten in huis zijn.
Oud en Nieuw medicatie: dit zijn tranquillizers die op oudejaarsavond worden gegeven om de ergste vuurwerkangst op te vangen. De meeste dieren reageren hier goed op. Deze medicatie dient op gewicht en soms per ras individueel gedoseerd te worden om het zo veilig mogelijk te houden.
Het grote nadeel is dathet effect niet helemaal voorspelbaar is. Het treedt soms te laat op of het houdt de volgende dag nog lang aan. Wanneer u toch voor deze ‘knalmedicatie’ kiest: Let erop dat u de juiste dosering geeft ruim vóór de jaarwisseling. De dieren gaan beter slapen als het nog rustig is en indien het onvoldoende effect sorteert, kan er nog tijdig ‘nagedoseerd’ worden. Let erop dat de dieren niet te koud liggen, want door de bloeddrukdaling koelen ze sneller af! In principe werken de medicijnen een aantal uren. Er is echter wel een grote variatie in werkingsduur. Er bestaat geen tegengif, zodat er weinig te doen is als het middel langer werkt dan verwacht. Het middel mag nooit aan hartpatiënten worden verstrekt!
Het allerbeste idee?
Dat bestaat helaas niet. Begin in ieder geval op tijd met de vuurwerktraining en niet pas op 31 december! Overleg tijdig met jouw dierenarts wat daarnaast eventueel de meest geschikte medicatie voor jouw dier is.
Tips voor Oud & Nieuw:
• Zet de radio of TV lekker luid aan en sluit de gordijnen goed en doe binnen het licht aan.
• Geef katten de gelegenheid om zich te verstoppen op een veilig plekje, houd ramen, deuren en kattenluikjes dicht.
• Geef eventuele vuurwerkmedicatie precies volgens voorschrift.
• Leid de hond tijdens het uitlaten af met een speeltje of een brokje vóórdat hij angstig gedrag kan gaan vertonen; zo leert hij om op jou te letten en niet op zijn omgeving.
• Laat een angstige hond altijd aan de riem uit zodat je zelf de controle houdt.
• Laat de hond ruim voor 22.00 uur uit, voordat het echte knallen losbarst.
• Doe eventueel watten in de oren, vetgemaakt met wat olijfolie.
• Laat hond of kat beslist niet alleen in huis en zeker niet als hij medicatie heeft gehad. Hij kan zich in paniek en half versuft ernstig bezeren!
• Doe de volgende dag rustig aan tot de medicatie helemaal uitgewerkt is.
• Een oproep om vuurwerk uitsluitend voor middernacht te reserveren is zinloos. Echter, wanneer het de spuigaten uitloopt met geknal op andere tijdstippen, is er maar één remedie: de boosdoeners er consequent op aanspreken!
• Meer tips? Kijk verder op de site van het LICG.
Rustiger kunnen we de jaarwisseling niet maken, een beetje gezonder hopelijk wel. Laat deze gedachte de leidraad zijn voor een voorspoedig nieuwjaar voor mens én dier!
December 2019