Wintertenen en sneeuwhappen
Opeens is het winter. Opeens is het koud. Behoorlijk koud zelfs. Zelf trekken we onze winterjas aan en zetten een berenmuts op. Maar wat kunnen we doen om onze huisdieren te beschermen? Over het algemeen valt het nogal mee want gemiddeld zijn zij beter op de kou toegerust dan wij. Bovendien brengt de winter naast (over)last tevens veel vertier en plezier. Ook voor onze huisdieren. Een paar zaken moeten we echter wel in de gaten houden.
Omdat honden en katten veel binnen vertoeven, hebben ze een minder dikke wintervacht dan soortgenoten in de vrije natuur. Toch geeft dat zelden problemen. Vooral als ze actief in de sneeuw spelen blijven ze voldoende warm. Konijnen kunnen ook prima tegen vorst, mits ze maar niet op de tocht staan. Wel zal hun drinkwater wat vaker ververst moeten worden omdat het simpelweg bevriest. Ze horen in een schoon en droog hok te zitten met wat extra stro. Ons eigen viertal gaat in het buitenhok lekker dicht tegen elkaar zitten, wel zo knus. Cavia’s die buiten worden gehouden moeten wel naar binnen in de garage of bijkeuken. Bij de kachel is geen goed idee. Te grote temperatuurwisselingen moeten worden vermeden!
Zelf kunnen we de kou trotseren met shawls, mutsen, handschoenen en snowboots; onze viervoeters gaan blootsvoets! Dat kan prima, maar zorg bij langharige honden dat de haren tussen de voetzooltjes kort worden gehouden. Er kunnen zich sneeuwballetjes vormen tussen de kussentjes en dat is pijnlijk. Mocht dat gebeuren, dan deze niet lostrekken, maar met lauw water laten smelten. Met al die pekel op straat wordt toch al een aanslag op die zooltjes gepleegd. Het zout na een wandeling even afspoelen en daarna de pootjes goed drogen is echt geen overbodige luxe. Het gaat de verschraling tegen. Mocht dat niet afdoende zijn, kan met vaseline voor een wandeling gewoon een beschermlaagje worden aangebracht. Is het al mis, dan kan een verzorgende crème en een ouwe sok voor herstel en bescherming zorgen. Een kloof of een klein wondje is bijzonder pijnlijk voor een hond! Ze gaan kreupelen en maken het met likken alleen maar erger. Het spreekwoordelijk voorkómen is echt beter dan genezen.
Wie herinnert zich niet de Disney-klassieker? Hoe koddig het is als ‘Bambi’ voor het eerst kennis maakt met ijs? Toch is het is niet erg verstandig om honden die kapriolen te laten maken. Nare blessures liggen op de loer. Het is trouwens beter om ze überhaupt niet op ijs te leren lopen. Zij weten immers niet wanneer dat vertrouwd is. Laat het alsjeblieft niet zover komen als op de onderstaande foto…
Nog een grappig spelletje dat niet gezond is: sneeuwbalhappen. Al hoe leuk dat ook is, stop op tijd. Grote hoeveelheden ijskoud water of sneeuw kunnen de darmen van een hond namelijk danig ontregelen.
Blijft er nog genoeg over om samen met de viervoeters van te genieten. Lange wandelingen kunnen echt absoluut geen kwaad. En desnoods zijn er voor de kleine koukleumers ook nog wel jasjes te maken of te koop. Erop uit en trotseer de kou. De winterslaap is voor watjes!
Wilt u nog meer wintertips voor de verschillende diersoorten? Kijk dan verder op deze link van het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren.
Februari 2012