World Wide Web

Menno WiersmaCOLUMNS

Het is dinsdagmorgen en telefonisch spreekuur. “Goedemorgen! Wat kost het om een hond bij u te laten steriliseren?” Dat hangt van de grootte van de hond af, zo laat ik weten. “Een grote hond”, vervolgt de spreker aan de andere kant van de lijn, “van tussen de veertig en vijftig kilo.” Ik noem een bedrag wat we daarvoor ongeveer in rekening brengen. De beller zegt dat hij het eerst thuis even wil overleggen. Nog diezelfde middag staan mijn collega en ik met spoed een grote Bordeauxdog met baarmoederontsteking van haar ruim vier pond zware last af te helpen. Zo werkt het dus tegenwoordig steeds vaker. De baas stelt de (waarschijnlijke) diagnose via het internet en gaat dan shoppen waar hij zijn dier het goedkoopst kan laten helpen. Nog onpersoonlijker gaat het soms via de mail. Eventueel zelfs gelardeerd met linkjes naar consultatieve sites. Alsof ik mijn eigen kennis nog even zou moeten opfrissen…

Of ik die zegeningen van deze tijd toejuich? Ach, het gros van onze klanten komt nog steeds gewoon trouw op het spreekuur. En als we het dan niet helemaal precies weten, googelen we zelf ook net zo goed. Ik vind het sowieso geen schande om bij bepaalde specifieke ziektebeelden even de vakliteratuur na te pluizen of een collega te raadplegen. Daar hebben we tegenwoordig toch specialisten voor? Ook in de diergeneeskunde. Met zoveel verschillende diersoorten kun je immers gewoon niet alles weten, laat staan onthouden. Internet en mail is dan een uitkomst. Toch blijf ik persoonlijk een voorkeur houden voor direct contact met het huisdier en zijn of haar eigenaar bij ons in de spreekkamer. De diagnose en de behandelmethodes bespreken en dan gezamenlijk een plan trekken. Wel zo prettig.

Anderzijds duik ik zelf ook geregeld het net op om zaken waar ik geen verstand van heb uit te zoeken. Heb ik van onze eigen jeugd geleerd. Op internet kijken, zoeken, vergelijken en dan de beste c.q. de goedkoopste on line bestellen en door de pakketdienst thuis laten bezorgen. De zeperds kun je gewoon retour zenden. Werkt prima, zolang je maar een geldige creditkaart of genoeg saldo op je bankrekening hebt staan. Via fora en beoordelingssites toets je tevoren nog even extra de betrouwbaarheid. Want er liggen altijd lieden op de loer die er behoorlijke malafide praktijken op na houden. Ook daarin is het world wide web berucht.

Spinnenweb

November 2014