De bistedoktervakantiechecklist

Menno WiersmaCOLUMNS

De vakantie staat weer voor de deur. Momenteel worden we doodgegooid met lijstjes van zaken die we vooral niet moeten vergeten voor we vertrekken. De auto moet een grote beurt; het huis dient proper te worden achtergelaten en de ANWB strooit met adviezen. Zelf gaan we binnenkort ook. De tickets liggen al klaar!

In al dat adviesgeweld mag de bistedokter natuurlijk niet ontbreken. In de hoop dat het de voorpret niet teveel bederft, volgt hier een checklist voor het geval het hondenbeest of poeslief (niet) mee gaat:

√    Algemeen

Neem altijd het eigen vertrouwde voer mee. Dat is vast niet overal verkrijgbaar en dan hoeft uw dier niet onverhoopt aan andere brokken te wennen. Natuurlijk moet er een mand, bench of deken mee en vergeet de favoriete speeltjes en verzorgingsartikelen niet.

Meestal gaat het richting bos, heide of de duinen en dan is een tekentang nooit weg. Nog beter is het tevoren een goed middel tegen teken (en vlooien!) toe te dienen. En indien het dier dagelijks medicatie krijgt, vergeet de medicijnen niet! Soms is het zelfs aan te raden als een dier geregeld last van een kwaaltje heeft om wat reservepillen bij uw dierenarts te vragen.

En om genante situaties te voorkomen, zorg voor voldoende hondenpoepzakjes.

√    Onderweg

Sommige dieren hebben last van wagenziekte. Het is de vraag of je ze dan aan een lange reis moet onderwerpen, maar als dat niet anders kan, dan is er tegenwoordig meer aan te doen dan alleen een primatourtje vooraf. Informeer ernaar bij uw dierenarts.

Denk in ieder geval aan voldoende drinkwater en een bakje voor onderweg. Las om de 2 uur een pauze in, dat is tevens beter voor de chauffeur. En laat never nooit een dier alleen achter in de auto, zeker niet als het ook nog eens warm is!

√     Buitenland

Een Europees dierenpaspoort, een identificatiechip en de rabiësenting zijn verplicht. Die laatste minimaal 3 weken voor vertrek. Verder hangt het vooral van de streek af. Voor Zuid Europa is het erg belangrijk preventief iets te doen tegen teken en zandvliegjes. Daarnaast moeten dieren goed behandeld worden om geen hartworminfectie op te lopen. Nadere info kunt u vinden op deze site bij vakantieziekten van onze huisdieren. Maar ook op de volgende link van het LICG.

Sommige landen stellen bovendien aanvullende eisen en de wetgeving daaromtrent verandert voortdurend. Raadpleeg daarom dus tijdig uw bistedokter! Een uitgebreide info voor elk land is te vinden op de site van het Landelijk Informatiecentrum voor Gezelschapsdieren.

honden op vakantie

√      Pension

Als het huisdier niet mee op vakantie kan en er ook geen thuisblijvers zijn om erop te kunnen passen, dan is het pension een prima alternatief. Regel het tijdig en denk naast de standaard cocktail ook aan de niesziekte- en de kennelhoestenting als extra bescherming. Verder gelden de bovenstaande adviezen voor voer, medicatie en verzorging uiteraard ook.

√      Rariteiten

Informeer tevoren over locale geboden om teleurstellingen te voorkomen. In Spanje en Italië mogen honden bijvoorbeeld niet op het strand en in sommige andere landen moeten honden gemuilkorfd worden. In Duitsland is een speciale veiligheidsgordel voor honden in de auto verplicht en in Frankrijk zijn bepaalde rassen helemaal niet welkom… Deze info staat ook op de site van het LICG.

Tot slot: voor op de boot zijn er zelfs zwemvesten voor dieren verkrijgbaar.

√      Waarschuwing!

Elk jaar weer kunnen vakantievierende landgenoten het niet laten om een zielig zwerfkatje of een broodmager scharminkelbastaardje mee te nemen uit het buitenland. Al hoe nobel de motieven en hoe groot de dierenliefde ook mogen zijn, doe het niet! Juist deze dieren kunnen de meest vreselijke en besmettelijke ziektes bij zich dragen. Niet alleen voor dieren, ook voor mensen! Bovendien voldoen deze dieren niet aan de eerder genoemde invoereisen, waarmee de dierenvriend zichzelf ook nog eens de nodige problemen op de hals haalt. Als het dan toch zonodig zou moeten, regel het dan via een bonafide organisatie. Deze kan voor de wettelijke vereisten zorgdragen en laat het beestje niet eerder gaan indien het echt gezond is. Bedenk bovendien of het betreffende aandoenlijke zwervertje wel echt in de bestaande thuissituatie zal passen. De Nederlandse asielen zitten immers al vol met autochtone asielvinders, daar hoeven geen asielzoekers bij!

√      Het aller-voornaamste

Neem bij calamiteiten onderweg altijd even een time-out, zodat er een verstandige oplossing komt bovendrijven. Overhaaste beslissingen werken vaak averechts. Het is uiteindelijk vakantie. Iedereen zou juist op verhaal moeten komen en het genieten staat toch voorop?

Neem tot slot het telefoonnummer van uw dierenarts mee, dan kunt in geval van nood betreffende uw viervoetige reisgenoot in ieder geval even overleggen.

Prettige vakantie!

Mei 2015/2016

Hond op vakantie