Het hamsterleed van Lady Gaga

Menno WiersmaCOLUMNS

De veelzijdige kwaliteiten van Farrokh Bulsara, beter bekend als Freddie Mercury, zijn alom geroemd en geprezen. Zelfs zijn teksten waren onnavolgbaar, luister maar eens goed naar de ‘Bohemian Rhapsody’. Een ander lied van Queen, Radio Gaga, schalde vanaf 1983 door de ether en was juist niet van zijn hand, maar Mercury heeft er natuurlijk wel uitdrukkelijk zijn stempel op gedrukt. Drummer van de band Roger Taylor schreef deze song met de nostalgische tekst over de opkomst van de visuele media ten koste van de radio. De titel ontstond uit een brabbel van zijn zoontje. Drie jaar later zag Stefani Germanotta het levenslicht. In 2009 brak deze Amerikaanse singer-songwriter door als Lady Gaga. Haar naam ontleende ze aan die hit van Queen. Nog eens zeven jaar later werd een Russisch dwerghamstertje geboren. Ze kwam onder de hoede van een kleine meid die haar ‘Gaga’ doopte. Juist ja, naar die beroemde zangeres…

Gaga is een levenslustig dierke dat zich wonderwel vermaakte in haar ruime hamsterverblijf. Tot twee weken terug. Een grote bult uit haar bekkie belette haar het eten. Al googelend kwam de kleine bazin tot de conclusie dat de wangzak wellicht binnenstebuiten was gekeerd na een wat te enthousiast ledigen daarvan. Ze kwam bij mij op het spreekuur en ik had er nooit van gehoord, laat staan het ooit gezien. Gaga is een dierke met pit en voor ik er erg in had hing ze in mijn vinger. Ik nam het de lady niet kwalijk en besloot dat ik een poging moest wagen tot herstel. We spraken af dat Gaga de volgende dag voor operatie terug zou komen.

Het valt niet mee een beestje van 30 gram onder zeil te brengen, laat staan daarvoor überhaupt een prik te geven. Het lukte me een druppeltje narcotica in haar billetje te spuiten en warempel, daar ging ze prachtig op slapen. Ik amputeerde vervolgens het ‘gezwel’ uit haar bekje, dat zich door uitdroging niet meer verder liet definiëren als zijnde een binnenstebuiten gekeerde wangzak. Maar het zou heel goed wel het geval kunnen zijn geweest. Daarna injecteerde ik opnieuw een drupje om de narcose ongedaan te maken. Ze kwam prima bij en ze verstopte zich snel in haar nest.

Een paar dagen later kreeg ik het sein dat Gaga het goed maakte. Ze at weer en ‘het gezwel’ bleef weg. Restte mij nog te memoreren dat het wellicht beter was dat Gaga haar linker wangzak niet opnieuw probeerde vol te stouwen. Ik liet het graag aan haar baasje over om haar dat kenbaar te maken.

Precies een week later kreeg ik op vrijdagavond een spoedgeval: twee Russische dwerghamsters waren elkaar verschrikkelijk te lijf gegaan. Daarbij werd ‘Bolletje’ zodanig verwond alsof de ander met een klein cirkelzaagje had geprobeerd hem te ‘onthoofden’. Over driekwart lag de huid in hals en nek los. Bolletje liet zich erg moeilijk prikken en was dus absoluut niet te verdoven. Dus stopte ik het hamstertje in zijn geheel in ons gasnarcoseapparaat. Dat hielp. Ik hechtte zijn kraag weer dicht en na een week bleek Bolletje het nog steeds prima te doen. Vanaf dat moment noemt ons team op de praktijk mij de ‘Hamsterspecialist’. Wow, ik loop nog net niet naast maat 46.