De Dieetcoach

Menno WiersmaCOLUMNS

Ook in bistedoktersland bestaat een soort van dieetcoach: de veterinaire voedingsconsulent. We weten hoe belangrijk voeding voor onszelf is; voor dieren is dat niet minder het geval. Elke levensfase brengt bovendien andere behoeften met zich mee. Een opgroeiende jonge pup of kitten zal anders gevoerd moeten worden dan de bejaarde viervoeter. En de werkende jachthond in de bloei van zijn of haar leven heeft veel meer belang bij energierijk voer dan de theemuts die het liefst de hele dag lekker bij het vrouwtje op schoot ligt. Met het goede voer kun je in het ene geval ellende voorkomen en in het andere de gezondheid van je huisdier juist verbeteren. Neem de poes of kater met blaasontsteking. Die lijkt onzindelijk en piest zomaar overal in huis. Of nog erger: kan helemaal niet meer plassen. Meestal los je dat niet zomaar op met een kuurtje; speciaal dieet biedt vaak de beste oplossing. Hetzelfde geldt voor de chronische poeperatiepatiënt. Ook daar zijn medicijnen lang niet altijd doeltreffend.

Zo bestaat er dieet voor de nierpatiënt, de hond of kat met gewrichtsproblemen, dieren met lever- of hartklachten en zelfs voor katten met stress. Probleem is dat jouw geliefde viervoeter soms wat verwend is en het dieet niet lust. Dat kunnen we dan weer oplossen met verschillende varianten van de diverse diëten. De voerindustrie is wat dat betreft grenzeloos inventief en doet er alles aan om het eten zo lekker mogelijk te maken. Elke abrupte voerwisseling kan evenwel juist tot darmklachten leiden; meestal is het verstandig eerst een aantal dagen het nieuwe voedsel met het oude te mengen. Dat verhoogt bovendien vaak de acceptatie van het dieet. Met name de kat is wat dat betreft net als de boer die niet eet wat ie niet kent…

Speciale aandacht verdient het dier met obesitas. Net als bij ons mensen is overgewicht bij dieren funest. Er is bijvoorbeeld een grotere kans op diabetes en vooral gewrichtsklachten. Op onze praktijk draaien we een speciaal ‘Slim Fitprogramma’ waarin we dier én baas begeleiden om het dier op het juiste gewicht te krijgen én te houden. Je kunt zonder kosten instromen. Slechts motivatie van de baas is gewenst. Ter geruststelling: we bemoeien ons uitsluitend met het gewicht van het dier.

Diploma Veterinair Voedingscollege

Voor al de genoemde en andere voedingsvragen en –problemen hebben we sinds kort twee gediplomeerde voedingsconsulenten in onze praktijk. Je kunt in de dierenwinkel of op het internet te kust en te keur, maar het valt niet mee met al die informatie de bomen door het bos nog te blijven zien. Een beetje hulp is dan vaak onontbeerlijk. Informeer bij de balie of maak gewoon een afspraak in onze praktijk in Grou (Dierenartsenpraktijk Reduzum-Grou). Onze voedingsexperts zullen je graag behulpzaam zijn.

April 2016