VAKANTIEZIEKTEN VAN ONZE HUISDIEREN ( m.n. richting Zuid-Europa)

De Nederlanders gaan naar steeds exotischer vakantieoorden. Thailand, Sri-Lanka, Malediven of Tahiti. Voor veel van dit soort landen is het gewoon om malariapillen te slikken en gevaccineerd te worden tegen ziektes als geelzucht, gele koorts en cholera.

Voor onze huisdieren die mee gaan op vakantie naar het buitenland zou het net zo gewoon moeten zijn om ze preventief te behandelen tegen de in de vakantielanden heersende ziekten. De meeste eigenaren weten wel dat de dieren minimaal 3 weken van te voren gevaccineerd dienen te worden tegen Rabiës, dat ze gechipt moeten zijn en een Europees paspoort dienen te hebben. Velen weten echter niet dat voor Zuid Europese landen de dieren beschermd moeten worden tegen Hartworm, Babesia en Leismania.

Besmette muggen kunnen tijdens het bloedzuigen hartwormlarfjes overbrengen op uw hond en kat. Deze kunnen uitgroeien tot decimeters lange wormen die in het hart en de hoofdslagader leven en daar grote problemen veroorzaken. Tot voor kort was het een aandoening die voornamelijk in Zuid Europa voorkwam maar de laatste tijd rukt de infectie op richting het noorden en de ziekte wordt inmiddels tot in Noord Frankrijk aangetroffen.

Het verspreidingsgebied van hartworm in Europa.

Zo ziet een hartworminfectie eruit.

Met behulp speciale ontwormingstabletten (MILBEMAX) welke aan het einde van vakantie ( indien korter dan 28 dagen) en na een maand gegeven dienen te worden kunt u uw huisdier goed tegen deze ziekte beschermen. Sommige ontwormingspipetjes (ADVOCATE of STRONGHOLD) eens per maand volstaan ook. Bijkomend voordeel: deze pipetten werken ook heel goed tegen vlooien, maar helaas NIET tegen teken…

Door teken kan de ziekte Babesiose overgebracht worden. Deze ziekte komt ten zuiden van Midden-Nederland  voor. De parasiet die Babesiose veroorzaakt, ontwikkelt zich in de rode bloedcellen van de hond. Hierdoor worden massaal de rode bloedcellen vernietigd. De hond wordt hierdoor sloom, krijgt flinke koorts, een snelle pols en een snelle ademhaling. De hond begint rode urine te plassen en wordt in vergevorderd stadium geel. De hond gaat dood indien er niet tijdig ingegrepen wordt met medicijnen en eventueel een bloedtransfusie gegeven wordt.

Tevens komt in geheel Europa de door teken overgebrachte parasitaire ziekte Erlichiose voor en de door teken overgebrachte bacteriële ziekte van Lyme.

Om de ziekten te voorkomen dient een tekenbesmetting voorkomen te worden. Hiervoor adviseren wij ADVANTIX of ACTIVYL TICKPLUS-pipetten (NIET voor de kat!), maandelijks toe te dienen of een SCALIBOR of SERESTO tekenband, welke ruim een half jaar werkzaam is. Het is belangrijk dat u zich realiseert dat geen van die middelen volledige zekerheid biedt. Dus is het daarnaast van belang om honden die met name op braakliggende terreinen, verruigde graslanden of in natuurgebieden worden uitgelaten dagelijks op de aanwezigheid van teken te controleren (aftasten).  Bij katten is  SERESTO,  EFFIPRO en FRONTLINE ( en -COMBO) geregistreerd tegen teken.

De ziekte Leismania, veroorzaakt door een parasiet die de huid en andere organen beschadigt, komt voor in Zuid-Europa bij honden (en mensen!) en wordt overgedragen door zandvliegjes. Omdat deze vliegjes ’s nachts steken is het beter uw huisdier dan binnen te houden. Horren houden deze kleine vliegjes dikwijls niet tegen! Muggenpreventie is aan te raden door middel van dezelfde pipet die tegen teken werkzaam is. Zowel SCALIBOR als ADVANTIX is werkzaam tegen de zandvliegjes. Nog beter is het uw huisdier na zonsondergang binnen te laten en een ventilator of een muskietennet te gebruiken. Zandvliegen zijn namelijk voornamelijk ’s nachts actief en kunnen niet tegen tocht.

Het is ook mogelijk om de hond tegen babesiose en leishmania te vaccineren. Het is een vrij duur vaccin dat na 3 – 4 weken herhaald moet worden. En net als bij elke vaccinatie, de werkzaamheid is zeker nooit 100%.  Als u uw hond wilt laten inenten is het verstandig om eerst te bellen, aangezien niet elke dierenarts het vaccin op voorraad heeft.

Dierenartsenpraktijk Reduzum-Grou

Juni 2012, herzien in 2014