Oud & Nieuw

Menno WiersmaCOLUMNS

Heel gek, hoe snel je gewend raakt aan nieuwe situaties. Toch was het dit jaar een hele ommekeer voor onze praktijkvoering: de hele dag open te zijn. Het bevalt goed en we merken dat onze klandizie het ook erg op prijs stelt. Daarnaast werken we steeds meer op afspraak. Een trend die zeker zal doorzetten. Nieuw waren ook de gedragsconsulten van mijn eega. Zowel op de praktijk als in de thuissituatie hielp Lia baasjes hun viervoeters op het juiste spoor te zetten. In het nieuwe jaar staan puppyparty’s op stapel. Je hoort ervan!

Nieuwe vaccins en verbeterde middelen tegen vlooien en teken deden hun intrede en passeerden de revue in deze rubriek. Ze werden gretig gebruikt en werpen hun vruchten af: geliefde huisdieren zijn beter beschermd en hebben minder last van kriebelende kruipers en dito springers.

Verder schreef ik over een hitsig manlijk konijn met homo-erotische trekjes, over luisteren en gehoord worden en over de enorme ethische en medische dilemma’s waar we geregeld mee geconfronteerd worden: moeten we c.q. mogen we een dier nog helpen of kunnen we het beter uit zijn of haar lijden verlossen? En soms doe je vreselijk je best maar blijkt het niet te mogen lukken om een dier te redden (‘Je ne suis pas le bon dieu’).

Ik schreef dit voorjaar een prijsvraag uit over het gemêleerde kroost van mijn geliefde zwartbles Betty, die ik een maand later zomaar moest missen. Als troost ontving ik van een trouwe klant een aandoenlijk tafereeltje dat ik je niet mag onthouden.

Schaapjes 013

Maar eigenlijk houd ik niet zo van terugblikken; veel liever kijk ik vooruit! Deze week hebben we twee prachtige jonge blommen opgehaald: Stippel en Bles. Ben benieuwd wat voor merkwaardige fratsen we met hen zullen beleven dit komende voorjaar. De voortekenen zijn veelbelovend: tijdens het vervoer naar de nieuwe weide is Stippel al uit de veekar gejumpt… Ik houd je op de hoogte.

Rest mij een ieder een ‘beestachtig goed 2016’ toe te wensen. Laten we er samen het beste van maken!

Wat gemist het afgelopen seizoen? Je kunt alles uiteraard nog eens rustig nalezen op deze site.

Zwartbles Andre Ydema 009 - ooien

Januari 2016