Verslag van een ‘bjusterbaarlike’ boekpresentatie (de allerlaatste bistedokter …)

Menno WiersmaCOLUMNS

Toen ik in januari bij Eddy van der Noord van Uitgeverij Louise verscheen om te bespreken of ik 20 jaar ‘bistedokteren’ zou kunnen bundelen in een boek, waarschuwde hij mij dat zoiets een heel proces is. Wel, ik had niet kunnen bevroeden dat ik welhaast een boek kan schrijven over dat hele verloop! Het leidde evenwel tot een bjusterbaarlik sluitstuk op Werelddierendag met de feestelijke presentatie van ‘Elke dag dierendag’.

Ik heb altijd gezegd dat ik het ‘mooiste beroep van de wereld’ heb uitgeoefend. Waarom? Ik ben in 1987 afgestudeerd met de algehele bevoegdheid. Tegenwoordig kan dat niet meer omdat er ook in de studie verregaande specialisatie is doorgevoerd. Ik ben daarentegen altijd een ‘allrounder’ gebleven en heb juist geweldig genoten van de diversiteit die op mijn pad kwam. Het confronteerde mij namelijk met een enorme variatie aan dieren, boeren, baasjes en buitenlui met als gevolg dat er geen dag gelijk was. Ik heb getracht al die schakeringen in mijn boek als een bonte revue te laten passeren. Zo gaat het over een veefokker met passie, een Friese merrie die mij letterlijk natrapt als ik haar gehecht heb na een zware bevalling, een konijn met SM-voorkeur of een papegaai die van haar stokje valt. Is zij echt ziek of bootst ze haar baasje na? Vragen die mij mateloos intrigeerden. Naast een veelvuldig informatief karakter voert de humoristische anekdote absoluut de boventoon. Dat gaf mijn beroep immers nog eens extra sjeu!  

In de aanloop naar dierendag verscheen op 30 september een leuk krantenartikel van de hand van Asing Walthaus in de Leeuwarder Courant in de Freed bijlage. Op zaterdagochtend  1 oktober werd ik aangenaam verrast om samen met onze hond Afke bij Omrop Fryslân te verschijnen bij Douwe Heeringa en Roelof Lousma in het cultuurprogramma Op & Út. Eveneens hartstikke leuk!

MET GROTE DANK AAN DICK JONKER VOOR ALLE FOTO’S VAN DIT HELE VERSLAG!

Op die zonnige herfstochtend van dierendag werd het boek officieel gelanceerd op boerderij De Wartenster met een twintigtal dieren die op een of andere manier connectie hadden met mijn verhalen. Ze maakten samen met hun baasjes hun opwachting in mijn ‘openluchtspreekkamer’ na een vrolijke parade met het legendarische Wiltsje fan Peazens voorop en de beesten kregen daar allemaal de aandacht die ze verdienden. Fantastisch! Vooral de onvoorwaardelijke support die ik van een ieder kreeg was voor mij ontroerend. Pieter Yntema van hondenpension Vasco uit Wergea kreeg het allereerste exemplaar van het boek aangeboden. Waarom? Voor mij staan Pieter en zijn vrouw Tryntsje symbool voor al die mensen die dag in dag uit in pensions en asielen klaar staan om het juist ook daar ‘elke dag dierendag’ te laten zijn! Voor Hjoed maakte Omrop Fryslân van het hele gebeuren een fraai verslag.

Lia met onze eigen Afke.
Mijn stethoscoop is voor Alida, dierenarts in opleiding. Succes!
Pieter Yntema krijgt het allereerste exemplaar van het boek uitgereikt.
Interview voor Hjoed van Omrop Fryslân.
En dan is koffie en voor alle andere baasjes ook een boek!

’s Avonds werd het in De 2 Gemeenten bijzonder druk tijdens mijn eigen ‘boekenbal’, zoals één van mijn buurmannen het feest ludiek kenschetste. Mijn schoonzus Janine leidde vakkundig de avond, uitgever Eddy sprak de aanwezigen toe en verkocht de eerste boeken als warme broodjes. Freark Smink & Klaasje Postma tekenden voor de komische noot als ontregelende felicitatiedienst en de prachtige muzikale omlijsting werd verzorgd door ‘Lots of Beer’ in samenwerking met mijn oude schoolmaatje Sytse Haima. Het was bijzonder druk en beregezellig; Lia en ik kwamen helaas domweg tijd tekort om een ieder te woord te staan. Dus werden er lijntjes uitgegooid om dat op een later tijdstip eens dunnetjes over te doen.

Uitgever Eddy van der Noord

Van een paar van mijn mooiste eigen foto’s bij de verschillende verhalen heb ik posters op canvas laten afdrukken en overhandigd aan wie het toekomt.

Ruim 45 jaar geleden zaten Sytse en ik naast elkaar in de klas op het RSG aan het Zaailand. Hij zoon van de huisarts van Weidum en ik van de veearts uit Reduzum. Op dierendag troffen wij elkaar opnieuw na twee zeer uiteenlopende loopbanen.

Boeken signeren!
Sytse Haima

Het boek blijkt positief te worden ontvangen. Zelfs door dieren die ik heb behandeld! Een hond brengt zijn baasje er zelfs toe een tweede exemplaar te moeten kopen omdat hij het eerste totaal heeft ‘verslonden’. Het tweede is hij inmiddels ook aan begonnen, zodat baaslief het ten einde raad maar heeft verstopt…

Een paar dagen later zit ik ineens tegenover Dolf Jansen op Radio 2 in Spijkers met koppen. Ook een bijzondere ervaring! Toch meen ik dat er een eind moet komen aan mijn rubriek. Ik heb mijn stethoscoop immers al twee jaar geleden aan de wilgen gehangen en het lijkt mij onverstandig oude koeien uit de sloot te halen. Het bloed kruipt evenwel waar het niet gaan kan. Verhalen schrijven zal ik derhalve absoluut blijven doen! Wellicht onder een andere titel. Maar dat is geen reden om te treuren. Er ligt immers een bundel in de boekwinkel! En voor belangstellenden heb ik thuis ook nog een voorraadje. Mail of kom langs en dan zorg ik voor een gesigneerd exemplaar. Maar het bestelformulier invullen kan ook en dan stuur ik het boek op! Bovendien blijft deze site online met oude én nieuwe verhalen. We zien, spreken of mailen elkaar vast weer eens.

Bistedokter Menno Jan Wiersma groet u hartelijk en bijzonder dankbaar!

Oktober 2022