De Kat van Zes Mille

Menno WiersmaCOLUMNS

Ergens in het midden van de jaren zeventig keek ik als tiener gebiologeerd naar ‘De Man van Zes Miljoen’. In deze televisieserie werd een invalide astronaut met bionische implantaten zodanig hersteld dat hij bovenmenselijke toeren kon uithalen. De medische kosten verklaarden de titel van het programma. Wat toen nog sciencefiction was lijkt tegenwoordig al werkelijkheid in de diergeneeskunde. Het resultaat: De Bionische Kat.

 

De medische wetenschap verlegt haar grenzen nog elke dag. En wat in de humane zorg kan, is binnen afzienbare tijd ook in de diergeneeskunde mogelijk. Zo is er een gedreven collega in Groot Brittannië die zich tot doel heeft gesteld dat wanneer een eigenaar zeer gemotiveerd is om zijn lievelingsdier beter te maken, hij tot het uiterste wil gaan om dat te realiseren. Hij rekt daarmee niet alleen de grenzen van de diergeneeskunde op, hij verlegt tegelijkertijd ook de ethische normen.

In juni haalde de zwarte kater Oscar uit Jersey na een ongeval de voorpagina van tal van Engelse kranten. Oscar was ongelukkig in een combine verzeild geraakt toen ie in het veld in de zon lag te doezelen en had daarbij de ondervoetjes van beide achterpoten verbrijzeld. Een kat kan prima op drie pootjes verder, maar niet op twee. Amputatie was noodzakelijk, maar aangezien er geen rolstoeltjes voor katten bestaan, zou euthanasie het enige echte alternatief zijn.

Collega Fitzpatrick ontwikkelde in samenwerking met de universiteit van Londen een tweetal protheses die verankerd liggen in de hielbotten van Oscar en door de huid steken. Aan de beide uiteinden werden banaanvormige zooltjes bevestigd die een vrijwel normale voortbeweging van Oscar bewerkstelligen. Het eindresultaat was te bewonderen in de serie die momenteel op de BBC wordt uitgezonden: ‘The Bionic Vet’. Maar ook op You Tube kunt u filmpjes van ‘The Bionic Cat’ vinden. Oscar loopt echt weer verbluffend goed!

Tegen welke prijs? Gelukkig was Oscar verzekerd. De ‘eerste’ € 5000 werd door de verzekering van de kat gedekt. De eigenaren waren maar al te graag bereid de overige kosten te betalen. Het zou best kunnen zijn dat het totale kostenplaatje de titel van dit verhaal overschrijdt…

Het toeval wilde dat ik tijdens de vakantie in Engeland op een avond verzeild raakte in een andere aflevering van onze ‘Bionic Vet’. Hierin plaatste hij een kunstmatige tussenwervelschijf bij een Border Collie met een hernia. De hond was al eerder voorzien van twee kunstknieën. Toen ik de hond na 14 weken revalidatie met erg veel moeite uit de kliniek  zag stuntelen, vroeg ik me daadwerkelijk af of dat nou eigenlijk wel de bedoeling kon zijn…

De ethische normen lijken te worden begrensd door de dikte van de portemonnee, terwijl de medische mogelijkheden alsmaar toenemen. In vergelijking met de humane gezondheidszorg is dat niets nieuws onder de zon. ‘Veterinaire zorg tegen elke prijs?’. Juist dit is het debatthema tijdens het aanstaande wintercongres voor dierenartsen.

 

Na mijn vakantie stond ik als bistedokter weer snel met beide benen in de Friese grond achter op een boerenerf. Er was een koe aan het kalven en dat lukte niet. Ik stond tot aan mijn oksel in die koe te voelen en te wroeten. De boer hield de staart en wel van een grapje. Hij gebaarde zijn zoontje dat ik nu met mijn hand zo’n beetje in de strot van het dier zat. De jongeman keek ongelovig naar mij, maar ik bevestigde de woorden van zijn vader: ‘Jazeker, ik heb uitschuifarmen’, indachtig de hedendaagse bionica. Hij kneep zijn oogjes wat samen en keek mij uitdagend aan. Besloot er toen toch maar niet op in te gaan en ging weer over tot de orde van het spel waar ie mee bezig was. Gelukkig ben ik echt wél gezegend met lange armen en kon ik het kalf zodanig draaien dat het normaal geboren kon worden. Voorlopig hou ik me maar lekker bij mijn eigen stiel.

Augustus 2020

De bionische kat Oscar