Fascinerende vaccinatie

Menno WiersmaCOLUMNS

Ik zit de laatste tijd steeds vaker in de ‘medische mallemolen’ en de grap is dat je dan onwillekeurig aan het vergelijken slaat. Bovendien heeft de bistedokter begin mei  zijn eerste corona-vaccinatie in Franeker(!) gekregen. Zeven dienstbare GGD-medewerkers wezen mij de weg, controleerden mijn identiteit, zorgden ervoor dat ik driemaal mijn handen heb ontsmet en hielden mij naderhand in de gaten of ik geen merkwaardige entreacties vertoonde. Gelukkig was er ook nog een aardige verpleegkundige die mij een prik gaf die ik nagenoeg niet gevoeld heb. Beschouw dit als een observatie en niet als kritiek. Want die is er al volop! We hebben immers in ons land naast ruim 17 miljoen bondscoaches onderhand ook eenzelfde aantal ‘virologen’. Heeft het dan zin om als bistedokter ook nog eens de betweter uit te hangen? Toch een paar kanttekeningen.

Er zijn een tweetal hoofdlijnen uit de dierziektebestrijding waar de humane sector zijn voordeel mee zou kunnen doen. Voor de rest gaat elke vergelijking mank. Denk alleen maar aan de verwerpelijke strategie van het ‘ruimen’ van bedrijven bij een uitbraak van bijvoorbeeld mond-en-klauwzeer, vogel- of varkenspest. Al benadert het gebrek aan regie in bepaalde landen wel bijna dat beeld…

Voor de noodmaatregelen tijdens een pandemie zijn klaarblijkelijk geen Nederlandse benamingen. Zo werden er achtereenvolgens verschillende gradaties van ‘lockdown’ ingesteld. De evenknie daarvan in diergeneeskundeland noemen we ‘standstill’. Bij een uitbraak van een ernstig besmettelijke veeziekte wordt in een hele regio of zelfs landelijk, per direct, een volledig vervoersverbod van vee en besmettelijke materialen afgekondigd. Ervaring heeft geleerd dat zo’n streng gebod zelfs vóór de aankondiging de neiging heeft uit te lekken en dat er dan bewegingen ontstaan die je juist níet wilt hebben. Verspreiding van een virus kan dus alleen de kop in worden gedrukt als maatregelen vertrouwelijk worden genomen en ten tijde van de afkondiging stante pede ingaan. Dat geeft vervelende en lastige situaties, maar is wél het meest effectief. Ook ik betrapte mezelf erop nog snel even wat uit de stad te halen, omdat twee dagen later de winkels dicht zouden gaan…

Het vaccineren op aflopende leeftijd heb ik nooit begrepen. Natuurlijk, er was gebrek aan vaccin. Maar een enting is immers het meest effectief als je dat groepsgewijs per (woon of leef) eenheid uitvoert. Dus allereerst in de grootste risicogebieden de verzorgings- en ziekenhuizen in zijn geheel vaccineren is veel logischer en qua logistiek veel makkelijker uitvoerbaar dan wat er nu gebeurt. Een veehouder had mij voor onwijs uitgemaakt als ik op zijn bedrijf eerst de ouwe koeien kwam enten, dan een paar weken later de grote middenmoot en na nog eens een maand tot slot de kalfjes. Duidelijk?

Toen ik vorig jaar maart voor een spoedgeval bij een melkveehouder kwam, schrok ik van diens reactie die hij mij toevertrouwde: “Ik vind het wel eens goed dat dit virus de wereld op zijn kop zet. Iedereen doet maar en alles kan en mag, terwijl wij als boeren al jaren met handen en voeten aan regels gebonden zijn en ook nog eens overal de schuld van krijgen!” Ik vond dat erg kort door de bocht en had er moeite mee. Maar wat me wel van het hart moet is dat wij deze crisis inderdaad door ons eigen gedrag veroorzaakt hebben. En laten we er dan in ieder geval wijze lering uit trekken! Het irriteert me bijvoorbeeld mateloos als er op de persco aan Hugo de Jonge wordt gevraagd hoe het met de vakanties naar het buitenland komt. Zelf heb ik ook best nog wel wensen op dat gebied, maar laten we even lekker in ons eigen land wat leuks doen. Genoeg aanbod! Was niet juist het ongebreidelde reizen de grootste boosdoener in de verspreiding? En voor de rest is het nu vooral maar hopen dat deze fascinerende vaccinatiecampagne aanslaat. Dixi.

Mei 2021

De bistedokter heeft net zijn eerste vaccinatie tegen covid gehaald