‘Special Paint’ gereed voor dierendag

Menno WiersmaCOLUMNS

Dit voorjaar werd er een veulentje geboren op Burstum. De beide zusjes Nicole en Renate Wartena vonden het beestje maar saai. Daarom hebben ze onder toeziend oog van hun tante en trainer Klaske hun veulen opgepimpt met ontelbaar veel stippen. Konden de gezusters eerst maar geen toepasselijke naam voor de bijzondere spillebeen bedenken, nu weten ze zeker dat de jongste telg ‘Special Paint’ genoemd moet worden!

Bij het schilderwerk hanteerde Renate, de jongste van de twee, de grote kwast; Nicole deed het fijnere werk met het penseel. Dat moest tussen de bedrijven door, want ze hebben het druk. Zijn ze na schooltijd niet aan het trainen, dan zijn ze wel druk hun pony’s aan het borstelen en poetsen of anderszins te verzorgen. Zowel met springen als bij dressuur timmeren beide amazones hard aan de weg: menige prijs wordt in de wacht gesleept, zelfs op nationaal niveau! Dat ze daarnaast ook nog eens erg artistiek zijn wilden ze met ‘dierendag’ graag demonstreren. Het vergde erg veel geduld, maar de stippen zijn inmiddels niet meer te tellen. En het resultaat mag er zijn!

Alle gekkigheid op een kwastje. Uiteraard gaan dierenliefhebbers hun beesten niet bekliederen. Zeker niet voor dierendag! De moedermerrie van Special Paint behoort tot het bonte Appeloosa ponystamboek. Dit van oorsprong Amerikaanse paarden/ponyras stamt uit de 18e eeuw. De Nez Percé (‘doorboorde neus’) Indianen in het Noordwesten van de VS fokten gevlekte paarden. De blanken zagen deze paarden voor het eerst aan de rivier de Palouse, die dit gebied doorkruist. Ze gaven het ras de naam ‘a Palouse’, hetgeen later verbasterde tot Appaloosa.

Uiteraard selecteerden de Indianen hun paarden niet alleen op aftekening; snelheid en uithoudingsvermogen waren minstens zo belangrijk. En deze eigenschappen kenmerken het ras nog steeds. Gevlekte paarden waren er al in de prehistorie, getuige de 20.000 jaar oude grottekeningen in Frankrijk. Ook in China stonden paarden met stippen al ver voor onze jaartelling hoog in aanzien als oorlogspaard. De Spanjaarden hebben in de zeventiende eeuw gevlekte paarden naar Amerika gebracht; de indianen hebben verder gefokt op de typische karaktertrekken (betrouwbaar, verdraagzaam en evenwichtig) en fysieke mogelijkheden (bespiering, acceleratievermogen en hardheid). Verbind dit allemaal met intelligentie en de Appaloosa is compleet.

Het ras kent een groot aantal kleurvarianten en vlekpatronen. Special Paint is nog veel bonter (panterbont of leopard) dan het paard van Pippi Langkous destijds. Haar moeder, Daniëlle genaamd, is minder opvallend (gemarmerd of roan) gevlekt maar is qua bouw en karakter wel een typische Appaloosa pony: solide doch atletisch en makkelijk te trainen. Zowel bij springen als dressuur goed inzetbaar. Alleen deze zomer niet natuurlijk, want de moederzorg gaat nu even voor. De dames Wartena haalden hun successen op andere pony´s. Het temperament van Special Paint is echter nu ook al veelbelovend. Wees dus niet verrast als binnen enkele jaren menig zwarte stip van een gouden randje wordt voorzien. Kunnen de meiden opnieuw de kwast hanteren!

4 Oktober 2005